Az egyes információmorzsák megfelelő összekötése és elemzése kulcsfontosságú lehet a terrortámadások megakadályozásában – egyebek között ez derült ki EU terrorelhárítási főkoordinátorának szerdai EP-szakbizottsági meghallgatásán.

A detroiti merényletkísérlet megerősítette, hogy a polgári légi közlekedés továbbra is a terroristák egyik legfőbb célpontja – hangsúlyozta az EP állampolgári jogi bizottsága előtt az EU terrorelhárítási főkoordinátora. Gilles de Kerkhove szerint az adatmegosztás mellett szükség van arra is, hogy javítsák a más forrásokból érkező információk elemzését is, hiszen a detroiti terrorkísérletre is főként azért kerülhetett sor, mert úgymond nem rakták össze a kirakósjáték darabjait.

Szerinte a biztonságosabb repülés érdekében sokkal többet lehet tenni annál, mint hogy új biztonsági eszközöket helyeznek el a reptereken. Példaként említette, hogy megállapodásra jussanak az Egyesült Államokkal a terrorlisták megosztásáról. A teljes emberi testet átvilágító készülékek esetleges alkalmazásáról szólva Gilles de Kerkhove fontosnak nevezte, hogy mihamarabb rendelkezésre álljon a Bizottság erről szóló jelentése. Az említett dokumentum kidolgozására még 2008 októberében kérte fel az Európai Parlament a Bizottságot; a jelentés egyebek között a testszkennerek hatékonyságát, az egészségre gyakorolt hatását vizsgálja, illetve azt, hogy mennyiben sértik vagy tartják tiszteletben az emberi jogokat.

Kapcsolódó cikk:

Testszkennerek a repülőtereken? – Sérülhet a magánélethez való jog