Január 28. az adatvédelem világnapja. A TASZ az adatvédelmi világnap alkalmából a Facebookon egy tesztet készített, amely kitöltve rávilágít arra, hogy hány adatunk kerül ki a rendelkezésünk alól anélkül, hogy ennek tudatában lennénk.

Az adatvédelmi világnapon jogvédők, privacy aktivisták és alkotmányos szervek – köztük az összes európai adatvédelmi biztos – rendszerint felhívják az emberek figyelmét arra, hogy a személyes adatok védelme egy olyan alapjog, amelyet napjainkban mind az állam, mind az üzleti szféra intézkedései komolyan veszélyeztetnek. Éppen ezért fontos, hogy mindenki figyeljen arra, mennyi és milyen tartalmú információt tár fel önmagáról – hangsúlyozza a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnevezésű jogvédő szervezet.

A TASZ idén a Facebook-használat adatvédelmi veszélyeire hívja fel a figyelmet. A felhasználók a Facebookon rengeteg személyes információt tesznek közzé magukról anélkül, hogy tudnák, hogy ahhoz nem csak az ismerőseik férhetnek hozzá. Különösen aggasztó, hogy fiatalkorúak olyan adatokat osztanak meg a 350 millió regisztrált taggal, amelyeket felnőtt fejjel esetleg megbánnak majd. A magánszférát fontos értéknek tartó emberek számára igen meglepő volt Mark Zuckerberg, a Facebook alapítójának és vezetőjének a közelmúltban tett kijelentése, amely szerint az adatvédelem eddigi korszakának vége, mert a világ megváltozott, és az emberek nem várnak el szigorú privacy védelmet.

A TASZ az adatvédelmi világnap alkalmából a Facebookon egy tesztet készített, amely kitöltve rávilágít arra, hogy hány adatunk kerül ki a rendelkezésünk alól anélkül, hogy ennek tudatában lennénk. A szervezet honlapján található tájékoztatóban elmagyarázzák a jogvédők, hogyan érdemes az adatvédelmi beállításainkat szerkeszteni, ha a lehető legjobban akarjuk védeni a magánszféránkat.

A TASZ összefoglalója arról, hogy miképp érdemes az adatvédelmi beállításokat szerkeszteni