Egy európai uniós felmérés szerint az európai tinédzserek fele tölt fel magáról személyes adatokat az internetre, ahol azok örökre elérhetőek és bárki számára megtekinthetőek maradnak. A biztonságosabb internet napja alkalmából az Európai Bizottság ma a következő üzenetet szeretné eljuttatni a fiatalokhoz: „Gondold meg, mit töltesz fel az internetre.

A Bizottság örömmel vette a közösségépítő oldalakat használó gyermekek védelme érdekében tett azon kezdeményezéseket, amelyeket a biztonságosabb közösségi hálózatépítési elvekről szóló megállapodást tavaly aláíró 20 weboldal-üzemeltető indított el (IP/09/232). Az üzemeltetők többsége ma már lehetőséget biztosít a kiskorúaknak arra, hogy felkészültebben hárítsák el az interneten rájuk leselkedő veszélyeket, így például egyszerűsítették az adatvédelmi beállítások módosítását, egyes felhasználók kizárását vagy a nem kívánatos kommentek vagy tartalmak törlését. A Bizottság szerint azonban ennél többet kell tenni az internetező gyermekek védelméért. A közösségépítő weboldalak kevesebb mint fele (40%-a) esetében szerepel az alapértelmezett beállítások között az, hogy a 18 évnél fiatalabb felhasználók személyes oldalát csak az ismerőseik láthassák, és mindössze egyharmaduk válaszolt a segítségért hozzájuk forduló felhasználóknak.

„Ahhoz, hogy a gyermekek alaposan meggondolják, mit töltenek fel az internetre, elengedhetetlen, hogy az internetes közösségépítő hálózatok a megfelelő információkat megfelelő nyelven juttassák el hozzájuk. Az Európai Bizottság tavaly cselekvésre szólította fel a cégeket, és örömömre szolgál, hogy a felhívásra sokan válaszoltak” – mondta Viviane Reding, az Európai Unió információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztosa. „Azonban minden cégtől többet várok. Fontos, hogy a fiatalkorúak személyes oldalaihoz való hozzáférés alapértelmezésben ne legyen publikus, ahogyan az is, hogy a kérdésekre és a visszaélésekkel kapcsolatos bejelentésekre az oldalak üzemeltetői gyorsan és megfelelő módon reagáljanak. Az internet ma már a gyermekek mindennapi életének része, és mindannyiunk felelőssége, hogy biztonságosabb legyen.”

A biztonságosabb internet napja alkalmából tavaly az internetes közösségépítő hálózatok üzemeltetői, elismerve annak fontosságát, hogy a fiatal internethasználók – valamint szüleik – biztonságban érezzék magukat, aláírták a biztonságosabb közösségi hálózatépítési elvekről szóló megállapodást, amely az Európai Bizottság által 2008 áprilisában elindított, és a közösségépítő weboldalak, különböző nem kormányzati szervezetek, valamint kutatók bevonásával lezajlott egyeztetések eredményeként született meg.

Egy évvel később a Bizottság jelentést tett közzé arról, hogy azon a 25 internetes oldalon, amelyet a megállapodást aláíró cégek működtetnek (Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, YouTube, Hyves, Windows Live, Xboxlive, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Piczo, Rate.ee, Skyrock, SchülerVZ StudiVZ MeinVZ, Habbo, IRC Galleria, Tuenti, Yahoo!Answers, Flickr, és Zap.lua), hogyan sikerült érvényesíteni a megállapodásban foglalt elveket.

Kiderült, hogy 23-ból 19 oldalon szerepelnek tippek az oldal biztonságos használatához, valamint kifejezetten gyermekeknek és/vagy tinédzsereknek szóló információk (2 olyan oldal van, amelynek jellegéből adódóan ilyen szolgáltatásra nincs szükség). Az alábbi 14 oldalon ezeket az információkat könnyű megtalálni és értelmezésük is egyszerű: YouTube, Habbo Hotel, Hyves, IRC Galleria, MySpace, nasza-klasa, Netlog, One, Rate, SchülerVZ, Skyrock, Yahoo!Answers, Yahoo!Flickr, Zap.

A jelentésből az is kiderül, hogy a cégek többsége lehetőséget nyújt a kiskorúaknak arra, hogy elhárítsák az interneten rájuk leselkedő veszélyeket és a magánélet védelmére szolgáló eszközöket is biztosít számukra. Ezek között említhetjük a következőket:

  • Egyes felhasználók kizárásának, valamint a személyes oldalon szereplő kommentek törlésének egyszerűbbé tétele;
  • Annak biztosítása, hogy a magánélet védelmét szolgáló funkciók könnyen megváltoztathatók legyenek, és ezáltal a felhasználók eldönthessék, hogy amit az interneten közzétesznek, azt csak ismerőseik láthatják-e, vagy bárki más is;
  • A felhasználók számára annak biztosítása, hogy maguk tudják megváltoztatni online státuszukat (az online státusz jelzi a többi felhasználónak, hogy valaki éppen fent van-e az interneten vagy sem).

Vannak azonban más, a magánélet védelmét szolgáló hasonlóan fontos intézkedések, amelyeket kevesebb weboldal léptetett életbe :

  • A megvizsgált közösségi oldalak 40%-a (köztük a SchülerVZ, a Facebook, a Tuenti, a Giovani, a Flickr, a Yahoo Answers, a One, a Habbo, a Windows Live és a MySpace) esetében szerepel az alapértelmezett beállítások között az, hogy a fiatalkorú felhasználók személyes adatait csak az ismerőseik láthassák ;
  • 22-ből mindössze 11 oldal (Arto, Bebo, Facebook, YouTube, MySpace, Piczo, SchülerVZ, Windows Live, Yahoo! Answers, Yahoo!Flickr és Zap) biztosítja, hogy a kiskorúak személyes adatai semmilyen keresőprogrammal ne legyenek kereshetők ;
  • Annak ellenére, hogy 25-ből 19 oldalon van olyan link, amelyre kattintva bármikor lehet bejelentést tenni, (22-ből) csupán 9 oldal reagált az értékelési időszak alatt küldött panaszokra (Arto, Dailymotion, YouTube, Habbo Hotel, Hyves, IRC Galleria, MySpace, Rate, Windows Live). Sürgős feladat tehát az, hogy a felhasználók segítséget kérő bejelentéseire az oldalak jobb szolgáltatásokkal tudjanak reagálni.

Háttér

A „Biztonságosabb közösségi hálózatépítési elveket az EU-nak!” elnevezésű megállapodást 18 európai közösségépítő weboldalt üzemeltető cég írta alá 2009. február 10-én, majd 2009 júniusában további két aláíró csatlakozott a megállapodáshoz ( IP/09/232 , MEMO/09/58 ). 2009 júniusáig a Giovani.it kivételével az összes aláíró eljuttatta nyilatkozatát az Európai Bizottsághoz. A biztonságosabb közösségi hálózatépítési elvek érvényesítésével foglalkozó, ma nyilvánosságra hozott értékelő jelentés a weboldal-üzemeltetők nyilatkozataira és az érintett oldalak – 2009. október eleje és november vége között végzett – tényleges ellenőrzésére támaszkodik.

A biztonságosabb internet napját az Európai Bizottság Biztonságosabb internet programjának (Safer Internet Programme ) támogatásával az INSAFE 2004 óta minden évben megrendezi, és ez alkalomból Európán belül és kívül több mint 60 országban rendeznek különféle eseményeket.

A Bizottság a jelentés eredményeit a mai napon hozza nyilvánosságra, és azokat az Európai Parlament által a biztonságosabb internet napja alkalmából Strasbourgban szervezett eseményen vitatják meg. Az esemény védnöke Roberta Angellilli, az Európai Parlament alelnöke.

Videofilm a biztonságosabb internet napjáról:

http://www.saferinternet.org/web/guest/safer-internet-day

http://www.youtube.com/user/eutube?blend=1&ob=4&rclk=cti#p/a/u/2/EhMV609a2Jo