Az MSZP tíz jogszabály-, illetve határozati javaslatot még biztosan benyújt az áprilisi választások előtt az Országgyűlésnek – tudta meg szocialista forrásból az MTI hétfőn.

A szocialisták által benyújtandó előterjesztések – amelyek inkább szimbolikus jellegűek, mivel az új parlament megalakulása előtt már nem jutnak el a zárószavazásig – között szerepel az ivóvíz védelemről, a hadirokkantak nyugdíjáról, a rokkant nyugdíjasok nyugdíjának szüneteltetéséről, – négypárti megegyezés esetén – a rendőrségről, az átvilágításról, a földgáz készletezésről és a közúti közlekedésről szóló törvényjavaslat, valamint az államháztartási törvény és a képviselői jogállásról szóló jogszabály módosítása. Ide sorolható továbbá a földmoratóriumról szóló határozati javaslat.

Újságírói értesülések szerint az MSZP azzal számol, hogy a választásokig hátra lévő két ülésen szavaznak a képviselők a köztársasági elnök által korábban visszaküldött jogszabályokról valamint 18 más törvényjavaslatról, illetve határozati javaslatról.

Utóbbiak közé tartozik az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről, az egyes rendészeti és migrációs szabályokról, a polgári perrendtartásról, a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről, valamint az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról, és a büntető törvénykönyvről szóló törvények módosítása.

A szocialisták tervei szerint az Országgyűlés februárban határoz a kampányfinanszírozás átláthatóvá tételéről szóló javaslatukról, határozatot hoz az országgyűlési képviselők választási kampányának költségvetési támogatásáról, az általános mezőgazdasági összeírásról és a hagyatéki eljárásról szóló törvényjavaslatról.

Információk szerint az MSZP-frakció két ellenzéki indítványt támogat: a Sláger és a Danubius rádiók frekvenciájára kiírt ORTT-pályázat elbírálása során felmerült egyes pártkötődések és háttéralkuk szerepét vizsgáló parlamenti bizottság létrehozását és Rétvári Bence (KDNP) kezdeményezését a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló törvény módosítására.

Várhatóan dönt a törvényhozás a négypárti, a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Fórumáról szóló határozati javaslatról is.

A Ház asztalán fekszik, de már a szocialisták és a kormány sem számol a világörökségről szóló törvény parlamenti zárószavazásával. Valószínűleg szintén nem lesz döntés a négyárti, a nemzeti és etnikai kisebbségek országgyűlési képviseletére vonatkozó jogalkotási folyamatról szóló határozati javaslatról, valamint egy másik négypárti kezdeményezésről, az éghajlat védelméről szóló jogszabályról sem.