Tilos lesz a választási időszakban kampányrendezvényeket tartani a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő intézményekben, ha a Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén támogatja a főjegyző javaslatát.

A Tiba Zsolt főjegyző által jegyzett határozati javaslat a 2010. évi országgyűlési és önkormányzati választások tisztasága iránti elkötelezettségére hivatkozva “kinyilvánítja azon igényét”, hogy a fővárosi költségvetési szervek “kampánycélokra ne legyenek használhatók”.

A Főpolgármesteri Kabinet február 3-ai ülésén már támogatta a főjegyzői javaslatot. Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója akkor azt közölte, támogatják, hogy a közgyűlés egyértelműen mondja ki: a hozzá tartozó intézmények nem használhatóak kampánycélokra.

A mostani javaslat előzménye, hogy a Fővárosi Közgyűlés még októberben úgy döntött, csak az ő (tehát a közgyűlés) hozzájárulásával köthetnek a fővárosi intézmények vezetői megállapodást olyan rendezvény megtartásáról, amelynél egyebek mellett “politikai érzékenységi” kérdések merülnek fel.

Ezzel a testület azt akarta elérni, hogy a fővárosi intézmények ne váljanak “méltánytalan politikai csatározások színtereivé”.

A főjegyző ezzel kapcsolatban ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a “politikai érzékenység” fogalma jogilag nincs meghatározva, ezért a döntés nehezen végrehajtható.

Tiba Zsolt ezért tett javaslatot a határozat módosítására, amely egyértelmű helyzetet teremtve lényegében megtiltaná a politikai rendezvényeket a választási időszakokban.

Választás 2010