Az Európai Bizottság arra készül, hogy jövőre széles körű konzultációt kezdeményezzen az internetes szerencsejátékok helyzetéről és piacáról. Minderről Michel Barnier beszélt a múlt héten az Európai Parlament plénuma előtt.

Európai szinten kellene szabályozni az online szerencsejátékokat – hangsúlyozták múlt heti plenáris ülésükön az EP tagjai. A képviselők arra szólították fel Michel Barnier-t, a belső piacért és a pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztost, hogy óvja meg a fogyasztókat a függőséget okozó szerencsejátékoktól és a csalásoktól, melyeket jelenleg alig lehet kontroll alatt tartani. A területet magát a tagállamok egyébként 2006-ban vették ki a szolgáltatási irányelv hatálya alól.

A tagországok nagy része – az állami monopóliumoknak hála – ugyanakkor jelentős érdekeltséggel is bír a szerencsejáték-piacon. A szubszidiaritás elve alapján azonban joguk is van a szabályozásra, és ellenőrzésük alatt is tarthatják a piacot. A vitában a baloldali, holland Cornelis de Jong úgy vélekedett: ha ragaszkodnak a belsőpiac-alapú megközelítéshez, akkor a szerencsejáték korlátozására bátorítják a tagállamokat.

Az Európai Bíróság egy tavaly szeptemberi ítéletében elismerte Portugália azon jogát, hogy korlátozza a letelepedés szabadságát és a más államokban alapított online szerencsejáték-vállalkozások szabad mozgását. A taláros testület akkor ugyanis kimondta: összeegyeztethető a szolgáltatásnyújtás szabadságával az a portugál szabályozás, amely megtiltja a Bwinhez hasonló gazdasági szereplők számára, hogy az interneten keresztül szerencsejátékot kínáljanak.

Az ítélet indoklásában a Bíróság bár megállapította, hogy a portugál szabályozás megvalósította a szolgáltatásnyújtás szabadságának korlátozását, egyúttal azonban hozzátette azt is, hogy az efféle korlátozást „nyomós közérdekek igazolhatják”. Az európai bírák szerint a portugál korlátozást ebben az esetben a bűncselekmények és a csalás elleni küzdelem célja igazolta.