“Ha az ORTT elnöke lemond egy gyanús ügy miatt, az nem rombolja az ország hírét, hanem éppen ellenkezőleg. Azt jelzi, hogy itt valami mégis működik.” – szögezi le Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület volt elnöke, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője a Népszavának adott interjúban.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője szerint fizikai lehetetlenség, hogy a mostani választási kampány tiszta legyen. Úgy véli, nem az a baj, hogy a pártok a megengedett összeg sokszorosát költik el, hanem az, hogy illegálisan.

A lap hétfői számában Majtényi László elmondta: Az ajánlószelvény gyűjtési rendszernek véres a torka. Az ajánlószelvényeket bevezetni a rendszerváltás idején fontos volt, hiszen százával jelentek meg a pártok, de nem lehetett tudni, hogy melyiknek mekkora a társadalmi támogatottsága.

Ma az ajánlószelvényeknek kétfajta szerepük van, de egyik sem örvendetes. Az egyik valamiféle mozgósítás a választások előtt, de a rendszert nem erre találták ki. A másik tényező, hogy gáncsolja a gyengébbeket. Összeszedik azokat az ajánlásokat is, amelyeket egyébként másnak adnák oda a választók.

Majtényi szerint a parlamentből csak kiesni lehet, de bejutni nem. Erre az egyetlen komoly ellenpélda a Jobbik, ez a helyzet viszont a politikai pártok súlyos kollektív felelőssége miatt állt elő.

Az interjú teljes terjedelmében elolvasható a Népszava Online oldalán