Ismét Szigeti Pétert választották az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjai a testület elnökévé hétfőn, helyettesévé pedig Szigeti Péter javaslatára ismét Halmai Gábort választották a tagok.

Az OVB öt új tagját és két póttagját hétfőn választotta meg az Országgyűlés. Az új OVB tagjai előbb esküt tettek az Országgyűlés elnöke előtt, majd nyilvános alakuló ülést tartottak, ahol maguk közül elnököt és elnökhelyettest választottak.

Varga Zoltán, a választás lebonyolításáért felelős önkormányzati miniszter a tagoknak azt javasolta, az elmúlt négy év folytatásaként Szigeti Pétert válasszák a testület elnökévé. Halmai Gábor a megválasztott tagok nevében is Szigeti Péter elnökké választását javasolta. A szavazásnál Bordás Vilmos (a testület korábbi Fidesz-delegáltja) tartózkodott, de – mint mondta – ez nem a régi-új elnök személyének szólt.

Az OVB tagjai Szigeti Péter javaslatára ismét Halmai Gábort választották a testület elnökhelyettesévé, Bordás Vilmos ennél a szavazásnál is tartózkodott.

Az előző OVB-nek is tagja volt – az Országgyűlés által választott tagként – Szigeti Péter, aki elnöke volt a testületnek, Halmai Gábor, aki elnökhelyettes volt és Fazekas Marianna. Bordás Vilmos a Fidesz, Szoboszlai György pedig az MSZP delegált tagjaként vett részt eddig a testület munkájában.

Az Országgyűlés az OVB póttagjának Tilk Péter egyetemi docenst és Wéber Jánost, az Országos Rádió és Televízió Testület volt tagját választotta.

A hétfőn megválasztott új OVB az alakuló ülés után, délután tartja első rendes ülését, ahol a napirend szerint jelölőszervezetek nyilvántartásba vételéről döntenek.