Még a héten, csütörtökön egyeztet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium az egészségügyi tárcával, valamint szakmai és civil szervezetekkel a sportlövőkre vonatkozó szabályok módosításáról – erről Forgács Imre, a tárca vezetője beszélt hétfőn.

Kérdésre válaszolva – miszerint változott-e korábbi álláspontja a múlt héten megakadályozott ámokfutás miatt a fegyvertartási engedélyek szabályozásával kapcsolatban – a miniszter megismételte: fenntartja, hogy általánosságban a fegyvertartási szabályok az európai normáknak megfelelőek és kellően szigorúak.

Hozzátette: amiről most egyeztetnek, az kizárólag a sportlövészettel kapcsolatos szabályokra vonatkozik, és a kiadott engedélyeknek mindössze 2,9 százaléka ilyen jellegű.

A konkrét esettel kapcsolatban Forgács Imre elismerését fejezte ki a rendőrségnek, hogy egy ilyen súlyos bűncselekményt sikerült megakadályozniuk.

A sportlövészettel kapcsolatos szabályokkal összefüggésben a miniszter felidézte, hogy már a hónap eleje óta szakmai egyeztetés zajlik ebben a kérdéskörben, s utalt arra, a rendőrségi szakértők már tettek javaslatot a módosításra. E javaslatok közül azt emelte ki: mivel jelenleg csak egészségügyi vizsgálat szükséges az engedély megszerzéséhez, felmerül, hogy – a hivatásosokhoz hasonlóan – ebben az esetben is kötelezővé tegyék a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot. Másik változtatásként említette, hogy célszerű lenne, ha a sportlövők nem vihetnék magukkal a fegyverüket, hanem azt csak az adott klubban, egy e célra kijelölt zárt tárolóhelyen tarthatnák.

Arra a kérdésre, milyen jellegű szabályozásváltozás szükséges, Forgács Imre azt mondta, hogy a változtatások egy része reményeik szerint rendeleti szinten megoldható. Hozzátette: amennyiben törvénymódosítás is szükségessé válik, úgy ez az idő rövidsége miatt már nem megoldható, ettől függetlenül a tárca előkészíti az ehhez szükséges javaslatait.

Hétfőn a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) elnöke azt mondta: fenntartják korábbi álláspontjukat, továbbra is a fegyvertartási törvény szigorítását javasolják. Kis Papp László azt mondta, hogy a kötelező és rendszeres pszichológiai vizsgálatot is szükségesnek tartanák a fegyvertartási engedéllyel rendelkező állampolgárok számára. Ezt akár már az idei felvételi eljárás során be lehetne vezetni – tette hozzá.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke ugyancsak arról beszélt hétfőn, hogy be kellene vonni annak az embernek a fegyvertartási engedélyét, akit pszichiátriai kezelésre küldenek. Miskolczi Norbert úgy látja: nem a kötelező felsőoktatási pszichológiai vizsgálat, hanem a megelőzés lehet a megoldás arra, hogy elkerüljék a tragédiákat.

A pszichológiai vizsgálat szükségességéről beszélt hétfőn Krzyzewsky Miklós, a Magyar Sportlövők Szövetségének elnöke is. Azt mondta, hogy keddre rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, amelyen konkrét jogszabályi módosítást kívánnak megfogalmazni.

Kitért arra, hogy egyeztetett a klubvezetőkkel, illetve a főtitkárral, és valamennyien úgy látják: az első fegyverhez jutáskor az engedély kiadásának feltételéül kell szabni a pszichológiai, pszichiátriai vizsgálatot. Krzyzewsky Miklós ugyanakkor közölte: nem biztos abban, hogy a pécsi lövöldözés gyanúsítottja, illetve a múlt héten elfogott S. Ábel fennakadt volna ezen a vizsgálaton. Álláspontja szerint ennek a vizsgálatnak ki kell terjednie a fegyvertartási engedélyt kérő közvetlen környezetére is, mert a kérelmezőt a vele együtt élők ismerik a legjobban.

A rendőrség múlt pénteken hozta nyilvánosságra, hogy egy 22 éves budapesti egyetemista huszonkét ember meggyilkolását tervezte. A férfit csütörtökön fogták el. A lakásán tartott házkutatás során a 9 milliméteres, engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye, illetve lefoglalták a számítógépét, amelynek internetes kezdőlapján egy 1999-es külföldi iskolai mészárlás képe volt.

A fiatalember később részben visszavonta vallomását. Az egyetemistát szombaton előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság.