Polyák Gábort jelöli az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének Sólyom László államfő és Bajnai Gordon miniszterelnök – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) csütörtökön. Az Országgyűlés jövő hétfőn választhatja meg az új ORTT-elnököt az összes képviselő több mint felének szavazatával.

A rádiózásról és a televíziózásról szóló törvény előírása szerint az elnöki tisztségre a köztársasági elnök és a miniszterelnök közösen tesz javaslatot az Országgyűlésnek.

Polyák Gábor – a KEH honlapján olvasható szakmai életrajza szerint – 1977-ben született Siklóson, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán tanít. Ugyanezen az egyetemen először a bölcsészettudományi kar kommunikációs szakán szerzett diplomát, majd a jogtudományi karon jogász minősítést. 2008 és 2009 között Majtényi László ORTT-elnök tanácsadója volt. Számos könyvet, tanulmányt publikált a médiaszabályozás, médiapolitika témakörében.

“Szakmai alapú munkát szeretnék végezni az ORTT elnökeként

Vállalja a jelölést és az eddigi egyetemi, tudományos munkájára jellemző szakmaisággal akarja végezni az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöki feladatait Polyák Gábor. A 33 éves adjunktus tervei, elképzelései részleteiről a hétfői országgyűlési bizottsági meghallgatása előtt többet nem akart mondani.

Polyák Gábor a Jogi Fórum médiajogi mellékletének rovatvezetője

Előzmények

Majtényi László, az ORTT korábbi elnöke 2009. november 30-án távozott hivatalából. Majtényi László a rádiós frekvenciapályázat körül kialakult helyzettel indokolta lemondását.

Az ORTT október végén döntött a két országos kereskedelmi műsorszolgáltatási jogosultság odaítéléséről. A kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67 százalékát elérő, korábban a Danubius Rádió által használt jogosultságot az Advenio Zrt., a nagyobbik, 81 százalékos lefedettséget biztosító, addig a Sláger Rádió adását továbbító hullámsávot pedig az FM1 konzorcium nyerte el hét évre. Mind a Danubius, mind pedig a Sláger Rádió pert indított a tenderrel kapcsolatos médiahatósági döntés miatt. Az ügy a politikai életben is vihart kavart.

Mandur László, az Országgyűlés alelnöke a ciklus utolsó házbizottsági ülése után számolt be arról, hogy jövő hétfőn a képviselők megválaszthatják az ORTT új elnökét.

Kapcsolódó cikk:

Jogi Fórum interjú Dr. Majtényi Lászlóval →

Jobb intézmények, mint emberek uralma alatt élni – Interjú Dr. Majtényi Lászlóval, az EKINT vezetőjével, az ORTT volt elnökével →