A Magyar Sportlövők Szövetsége tiltakozik a kormány, a fegyvertartás szabályait szigorító “szakszerűtlen és kampányízű” jogszabály-tervezete ellen, ami véleményük szerint a sportág tönkretételét, valamint bűnügyi szempontból kockázatos fegyverarzenálok létrehozását jelentené.

Krzyzewsky Miklós elnök és Kovács Tibor főtitkár szombaton Bajnai Gordon miniszterelnöknek címzett nyílt levelében személyes találkozót kért, hogy a szerintük átgondolatlan és felelőtlen döntés meghozatala előtt kifejthessék érveiket.

Közölte, a médiából értesültek arról, hogy a kormányfő olyan jogszabály-módosításra utasította Forgács Imre szakminisztert, amely szerint a sportlövők saját sportfegyvereiket kizárólag az egyesületükben tárolhatják a jövőben.

Emlékeztettek arra, hogy a “szakma legavatottabb ismerői” csütörtökön egyeztetést tartottak az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban. A megbeszélésen egységes álláspontra jutottak abban, hogy a sportlövők első fegyverhez jutásuk előtt a legszigorúbb pszichológiai vizsgálaton essenek át.

Közölték azt is: a résztvevők a leghatározottabban kifejezték álláspontjukat abban a tekintetben, hogy a fegyver tárolása és szállítása területén érvényben lévő szabályozás “radikális fordulatot nem igényel”, ám bizonyos korrekciók szükségesek.

Ezzel összefüggésben a sportlövők úgy látják: Bajnai Gordon, a médiában tett nyilatkozata “ezzel a koncepcióval gyökeresen ellentétes”. Mint írták, Bajnai Gordon szándéka az ő olvasatukban azt jelenti, hogy a szakminisztert olyan jogszabály módosításra utasította, ami szerint a sportlövők a fegyverüket kizárólag a sportegyesületükben tárolhatnák a jövőben.

Közölték, tiltakoznak a jogszabály módosítása ellen. Mint írták, a tervezett jogszabály-módosítás példa nélküli Európában és olyan feladatokat róna társadalmi szervezetekre, amely kivitelezhetetlen számukra, hiszen a sportegyesületek sem személyi, sem anyagi, sem technikai oldalon nem alkalmasak a feladat ellátására. Ezen túlmenően a rendelkezés diszkriminatív a sportlövők vonatkozásában, hiszen az egyéb fegyvertartásra nem vonatkozna.

Közölték, úgy látják, a döntés megvalósulása esetén fegyverarzenálok létrehozását eredményezné a lőtereken, amelyek sokkal nagyobb bűnügyi kockázatot jelentenek, mint a jelenlegi sportolói fegyvertartás.

Jelezték azt is, hogy a tervezett megoldás egy 15 olimpiai versenyszámmal rendelkező sportág tönkretételét jelentené. Utaltak arra, hogy a Magyar Sportlövők Szövetsége 1871 óta működik, a világ első nyolc sportlövő szövetsége között van.

Véleményük szerint ez a rendelkezés azt eredményezi, hogy a sportlövők többsége visszaadja fegyverét, ezzel megszűnik klubtag és versenyengedélyt kiváltó sportlövő lenni, ami által a sportlövő egyesületek anyagi helyzetét lehetetlenné teszi. Ez pedig a magyar sportlövészet megszűnését eredményezi.

Bajnai Gordon a rendőrség évértékelő értekezletén azt mondta: az elmúlt hónapok tragikus, vagy majdnem tragikus lövöldözései arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarországon szigorítani kell a fegyverhez jutás és a fegyverhasználat szabályait is.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter az értekezlet után azt mondta, két területen lát szükségesnek változtatást. Az egyik a pszichológiai alkalmasság, a másik pedig a fegyvertárolás kérdése. Úgy fogalmazott: nem maradhat az a szabályozás, amely lehetővé teszi, hogy “különösebb nehézség nélkül el lehessen vinni a fegyvert, és nem sportlövészet céljára használni”.

A fegyvertartás szigorításának kérdése annak kapcsán került ismét elő, hogy a rendőrség a múlt héten elfogott egy 22 éves budapesti egyetemistát, aki a gyanú szerint huszonkét ember meggyilkolását tervezte saját egyetemén, vagy egy fővárosi bevásárlóközpontban. A lakásán tartott házkutatás során 9 milliméteres, sportlövői engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye.

Tavaly novemberben egy 23 éves hallgató, aki szintén egy lövészklub tagja volt, a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát és életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert. A lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő is.