Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Rákliga, ha az egészségügyi tárca nem vonja vissza azt a januári jogszabályt, amely szerint évente – hatóanyagonként és betegségcsoportonként – legfeljebb 50 beteg kaphatja egyedi méltányosság alapján a gyógyszerét – írja a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

Az újonnan bevezetett létszámkorlátozás az érdekképviselet szerint embertelen intézkedés, mert így súlyos betegek tucatjai nem juthatnak hozzá a legkorszerűbb gyógyszerekhez.

Simon Tamás, a szervezet elnöke szerint ez az intézkedés szemben áll a 2006-ban elfogadott országos onkológiai programmal, amelyet az Országgyűlés is támogatott. Százas nagyságrendben lesznek olyanok, akiknek szükségük lenne az orvosságra, de nem kaphatják meg, mert már “létszámon felül vannak” – tette hozzá.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerint az új szabályozás a betegek érdekeit védi a gyógyszergyártókkal szemben. A biztosítónak eddig nem volt eszköze motiválni arra a gyártót vagy a forgalmazót, hogy kezdeményezze a termék befogadását a normál társadalombiztosítási (tb) rendszerbe. A módosítás célja tehát nem a betegek hozzáférésének korlátozása, hanem hogy a gyártó a jogszabályokban előírt utat járva, a szükséges klinikai bizonyítékok benyújtása mellett kérelmezze a gyógyszer befogadását – tették hozzá.

Eddig nem volt maximalizálva a betegek száma, igaz, az egyedi méltányosságra rendelkezésre álló pénzkeret igen, általában évi ötmilliárd forint körüli összegben. Az egyedi méltányosság célja az, hogy a normál tb terhére biztosítsa a gyógyszert azoknak a súlyos, krónikus – sokszor ritka – betegségben szenvedő betegeknek, akik kezelhetők, de a számukra fontos készítmény nem érhető el a normál tb-támogatási rendszerben – olvasható a lapban.