A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum (PÉF) egyetértéssel fogadja a Pécsi Ítélőtábla közelmúltban hozott ítéletét,mely kimondta, hogy nem feltételezhető, hogy egy bizonyos kényszergyógykezelt újabb bűncselekményt kövessen el.

Tavaly nyáron a fiatalember alvajárás közben megszúrta sógorát. A szakértők kimondták, hogy az elkövető cselekményét alvajárásból származó tudatzavarban követte el. Az első fokon eljáró bíróság a fiatalembert az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI) küldte kényszergyógykezelésre. AZ IMEI kollektívája, a szakértők és a bíróság döntéseinek láncolata következményeképpen a fiatalember szabadlábra kerülhetett. Ez a döntés – a PÉF álláspontja szerint – példaértékű és szakít azzal a hagyománnyal, hogy az IMEI sok ember számára tartós vagy örökös állomás, amely státuszt a bíróságok általában nem, vagy csak nagy sokára szüntetnek meg, feltéve, hogy egyáltalán sor kerül érdemi felülvizsgálatra. A PÉF az IMEI, a szakértők és az Ítélőtábla tevékenységét egyaránt korrektnek és precedens értékűnek tartja.

Korábban egy ilyen problémát elsősorban akár élethosszig tartó “kezeléssel” oldottak volna meg, amely kezelés nem hozott volna eredményt, de növelte volna az IMEI zsúfoltságát, erősítette volna a stigmát és tönkretett volna egy életet – hangsúlyozza a PÉF.