A Magyar Orvosi Kamara (MOK) azt követeli, hogy a szaktárca vonja vissza a rezidensképzésről szóló új rendeletet, illetve a kormányzat teremtsen anyagilag olyan helyzetet, amelyben a kórházak érdekeltek és képesek legyenek alkalmazni a szakorvosképzésben résztvevőket – olvasható a kamara keddi közleményében.

A kamara egyben szolidaritását fejezte ki a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) kezdeményezésével, amelynek értelmében az orvostanhallgatók olyan jognyilatkozatot írnak alá, amelyben önként lemondanak a hazai szakorvosjelölti képzésben való részvételről, ha a kormány nem változtatja meg azt a szabályt, amely a fiatalokat kilenc évig egyetlen kórházhoz láncolja.

A Magyar Nemzet keddi számában Papp Magor, a szövetség elnöke azt nyilatkozta: arra számít, hogy két hét alatt a hétszáz hazai hatodéves hallgató legalább kétharmada aláírja a nyilatkozatot.

Papp Magor a lapnak elmondta, a jognyilatkozat aláírásával a hallgatók azt vállalják, hogy ha a kormány nem függeszti fel a hatályos rendeletet, akkor idén ősszel nem kezdik meg Magyarországon a rezidensképzést.

A MOK elvárja azt is, hogy a következő kormány haladéktalanul tegyen érdemi lépéseket a fiatal orvosok egzisztenciális biztonsága, a gyógyításban dolgozók életpályamodelljének megteremtése érdekében mind jogszabályi, mind pénzügyi oldalról.

A köztestület egyetért és jogosnak ítéli a végzős orvostanhallgatók és a pályakezdő orvosok problémafelvetését és példamutatónak tartja összefogásukat. Úgy vélik, a kialakult helyzet egyértelműen megjósolható volt, és az illetékeseket súlyos felelősség terheli, hogy ennek ellenére sokadszor is rossz jogalkotással mélyítik tovább a gyógyítás válságát.

Közölték, szolidárisak a rezidens szövetség kezdeményezte mozgalommal, és erre hívnak minden szakmai szervezetet, valamennyi kamarai tagot.

Az Egyetemi Klinikák Szövetsége (EKSZ)  ugyancsak támogatja a Magyar Rezidens Szövetség  törekvését, amely a “szakorvosképzést ellehetetlenítő rezidensrendelet” visszavonására irányul – közölte az EKSZ kedden.

A szervezet közleményében kifejtette: a jelenleg hatályos “rezidensrendelet” ellehetetleníti a hazai szakorvosképzést és ezen keresztül az egészségügyi intézmények működését. Mint írták, kiemelkedő fontosságúnak tartják, hogy a magyar orvosképzés és orvoslás világviszonylatban is elismerten magas színvonalát a ma ínséges viszonyai között is megőrizhesse.

A minőségi orvosképzés mellett azonban szükség van azon törekvésekre is, melyek a pályakezdő orvosok számára nyújtanak segítséget abban, hogy szakmailag fejlődhessenek, és hosszú távon is perspektívát lássanak abban, hogy megszerzett tudásukkal hazájukat, honfitársaikat szolgálják.