2010 április 16-án került idén tizenegyedik alkalommal megrendezésre az Infokommunikációs Szakmai Nap ‘Elektronikus eljárások’ címmel. Az Infokommunikációs Jogi Kutatóintézet (IKJK) szervezésében létrejött konferencia helyszínéül a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar szolgált.

A rendezvényt idén a korábbi évekhez képest nagyobb érdeklődés kísérte. Ennek oka az idei konferencia témaválasztásában keresendő: a több, mint 120 résztvevő az elektronikus közigazgatási, bírósági és végrehajtással kapcsolatos eljárásokról hallgathatott előadásokat.

Dr. Balogh Zsolt György intézetvezető megnyitóját követően az elektronikus tértivevényre és kézbesítésre vonatkozó aktualitásokról számolt be Szittner Károly a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzat-központ (EKK) képviseletében.

Az állampolgárok legnagyobb körét érintő elektronikus közigazgatási kérdésben, az elektronikus okmányiroda működésével kapcsolatban dr. Szalay László, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) elnökhelyettese tartott rövid előadást.

A kormányzati oldal mellett a bíróságok, közjegyzők és ügyvédek is beszámoltak az elektronikus eljárásokkal kapcsolatos tapasztalatokról.

Dr. Roszik Erzsébet (Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala, OITH) az elektronikus bírósági eljárásokról tájékoztatta a jelenlévőket, előrebocsátva, hogy a bíróságok bár a fejlődés pártján állnak, mégis még várni kell arra, hogy az elektronikus cégeljárás mellett más eljárások is elektronikus útra terelődjenek.

Dr. Bódis Richárd a konferenciát szervező IKJK képviseletében bírósági végrehajtás során bevezetett elektronikus árverések menetéről és hatékonyságáról tartott előadást. A második tömböt Dr. Szilágyi Károly zárta, aki az elektronikus cégeljárás gyakorlatáról számolt be.

A harmadik tömbben Szili Zoltán, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökségének tagja mutatta be a hamarosan bevezetésre kerülő elektronikus fizetési meghagyásos eljárás közjegyzőket érintő kérdéseit.

Végszóként egy valamivel könnyedebb, ámde egyre jelentősebb témakör került előtérbe. Az alternatív online vitarendezésről dr. Szőke Gergely, az IKJK kutatója tartott előadást. A program zárásként kerekasztal beszélgetés során összegezték a résztvevők a konferencia tanulságait.

A rendezvényt országos érdeklődés kísérte. A résztvevők az ország legtávolabbi pontjainak egyetemeiről, és a témában jelentős központi hivatalokból is ellátogattak Pécsre a rendezvény kedvéért, melynek fényét külön emelte az Európai Kulturális Főváros kulturális kínálata.

Összegzésként elmondható, hogy az idei konferencia az elmúlt tíz év legsikeresebbike volt. Az előadásokat vita követte, a jelenlévők aktív résztvevői lehettek a programnak. A viták során ha konszenzus nem is született mindig, mégis gondolatébresztő hozzászólások hangzottak el. Jövőre az eddigi gyakorlathoz hasonlóan ismét tavasszal kerül megrendezésre a konferencia, melyre a szervezők szeretettel várják az érdeklődőket.