Orbán Viktor szerint a leendő kormánynak – az átadás-átvétel törvényi szabályozásáról szóló előterjesztés után – elsőként egy három “blokkból álló tervet” kell benyújtania a parlamentnek, benne az adórendszerbeli változásokról, a bürokráciával szembeni átfogó támadásról, valamint az önkormányzatokkal történő együttműködésről szóló tervvel.

A Fidesz elnöke hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, ezt megelőzően azonban “tiszta vizet kell önteni a pohárba”, meg kell ismerni, pontosan milyen a költségvetés, az államháztartás, az ország valóságos pénzügyi helyzete.

A mi dolgunk az a következő hónapokban, hogy a megalakított új gazdasági és politikai rendszert tartalommal töltsük meg és felépítsük – fogalmazott a kormányfői poszt várományosa.

A politikus azt mondta: először a gazdaságot és közbiztonságot teszik rendbe, semmilyen gyors, alkotmányos átrendezésre nem kell számítani.

Az új adórendszerbe a családi elem idén még nem kerülhet be, erre legkorábban jövő év januárjától lehet számítani – jelentette be a Fidesz elnöke.

Leszögezte: idén az adórendszerben azokat az elemeket lehet meglépni, amelyekre sürgősen, a pénzügyi helyzet megoldása, az adóelkerülés, az adócsökkentés miatt szükség van. Az ideális rendszer még nem jön létre év közben – közölte Orbán Viktor.

Amíg a köztársasági elnök nem kér fel valakit arra, hogy kezdje meg a kormányalakítási tárgyalásokat, addig Orbán Viktor sem személyekről, sem a minisztériumok számáról nem nyilatkozik. Hozzátette: néhány név már van a fejében a leendő kormánytagokat illetően. A következő napokban azonban az államfő a főszereplő – mondta.

A Fidesz elnöke szerint közösségépítő kormányzásra van szükség, ezért öt nemzeti ügyben nemzeti konzultációkat tartanak; az első nemzeti együttműködés kultúrájának meghonosítása. Azt mondta: kormányzáson kívül más munkát is magára vállal egy általa vezetett kabinet, ez a közösségépítő kormányzás létrehozása.

A következő két-három hétben nagyobb nemzeti konzultációs eseményekre kell számítani az öt nagy nemzeti ügyben: a rend, a gazdaság, az egészségügy, a szociális biztonság és demokrácia területén – közölte. Hozzátette: a választópolgárok döntöttek arról is, hogy máshogy működjön politika, ezt is meg kell reformálni. Orbán Viktor közölte: a nemzeti konzultációk rendszerét lépésről lépésre építik fel, első nemzeti együttműködés kultúrájának meghonosítása lesz.