Napjainkban az Interneten több honlap található, melyek magyar játékosok által hozzáférhető módon – akár magyar nyelven is – fogadást, pókert, illetve egyéb szerencsejátékot ajánlanak. Jellemzően ezeket a honlapokat a hatályos magyar jogszabályok értelmében illegálisan működtetik, többségében külföldi székhelyű, azonosíthatatlan hátterű cégek.

Az online szerencsejátékokra vonatkozó reklámok egyaránt nagy számban megtalálhatók a nyomtatott és az elektronikus médiában.

Ezek a cégek az állami adóhatóság engedélyének a hiányában törvénysértő módon végzik a tevékenységüket, tekintettel arra, hogy a koncesszióról szóló 1991. évi XVI. törvény és a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény (Szjtv.) értelmében szerencsejáték szervező tevékenység folytatásához – az e törvényben meghatározott kivétellel – az állami adóhatóság engedélye szükséges.

Jelenleg Magyarországon kizárólag a Szerencsejáték Zrt. rendelkezik engedéllyel arra, hogy egyes játékait online módon szervezze, értékesítse.

Az Interneten elérhető szerencsejátékok túlnyomó többsége a magyar jogszabályok szerint bukmékeri rendszerű fogadásnak vagy kaszinójátéknak minősül. Bukmékeri rendszerű fogadásról akkor beszélünk, ha a játékos nyereményét a fogadási esemény eltalálása esetén a feltett tét és a nyereményszorzó határozza meg. Jelenleg kártyajáték szervezése kizárólag kaszinójátékként játékkaszinóban engedélyezhető (a szabályozás az élőjátékot ajánló játékkaszinóktól elkülöníti a kizárólag pénznyerő automatákat tartalmazó játéktermeket), azonban 2010. május 1-je után lehetőség lesz kártyatermek nyitására is az Szjtv.-ben meghatározott feltételek fennállása esetén az APEH engedélyével.

Bukmékeri rendszerű fogadás szervezésére jelenleg kizárólag a Szerencsejáték Zrt. rendelkezik engedéllyel a www.szerencsejatek.hu oldalon, kaszinójáték online szervezését a jogszabályok nem teszik lehetővé, sőt, azt kifejezetten tiltják.

A szerencsejátékok engedélyezésére vonatkozó kötelezettséget kimondó előírás legfontosabb szerepe annak a jog eszközével történő biztosítása, hogy szervező tevékenységet megfelelő személyi és gazdasági háttérrel rendelkező cég folytathasson, színvonalas tárgyi eszközökkel, biztonságosan és szakszerűen. Amennyiben egy cég az Interneten, rendszeresen, engedély nélkül szervez a magyar játékosok számára is hozzáférhető módon szerencsejátékot, akkor a hatályos magyar jogszabályok be nem tartásával bűncselekményt követ el.

Fontos megemlíteni továbbá, hogy a nem engedélyezett, külföldi szervező ajánlatának elfogadása kizárólag a játékos saját kockázatára történik. Amennyiben a játékost bármilyen jogsérelem éri (pl. elért nyereményét nem kapja kézhez) a magyar hatóságok nem tudnak fellépni a szervezővel szemben, továbbá az illegális szerencsejátékban való részvétel magyar bíróság útján sem peresíthető, sok esetben pedig már a szervezővel való kapcsolatfelvétel is lehetetlenné válik elérhetőség közzétételének hiányában.

Kiemelést érdemel az is, hogy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény csak a legális szerencsejátékokból származó jövedelmet mentesíti, így az engedély nélkül szervezett játékokból megszerzett nyereményt adó terheli.

Az említett kockázatok miatt szükséges, hogy a játékosok fokozott körültekintést tanúsítsanak az online szerencsejátékokban való esetleges részvétel során.

További információ a www.szf.hu, illetve www.nfh.hu oldalakon található.