A kormány megbízatása az új Országgyűlés megalakulásával – várhatóan május 14-én – megszűnik, de ügyvezetőként hivatalban marad az új kabinet megalakulásáig.

Az alkotmány szerint ez idő alatt a kormány gyakorolja mindazokat a jogokat, amelyek a kormányt megilletik, nemzetközi szerződést azonban nem köthet, és rendeletet csak törvény kifejezett felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat.

Ez vonatkozik a kormányfőre is: az alaptörvény kimondja, hogy a miniszterelnök, utóda megválasztásáig ügyvezető miniszterelnökként gyakorolja a hatáskörét, de új miniszter kinevezésére, felmentésére javaslatot nem tehet, és rendeletet csak törvény kifejezett felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat.

A központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény emellett rögzíti azt is, hogy a miniszterelnök megbízatásának megszűnése egybeesik a kormány megbízatásának megszűnésével.

A köztársasági elnök az új Országgyűlés alakuló ülésén tesz javaslatot az új miniszterelnök személyére. Sólyom László tervei szerint május 14-én lesz az új összetételű parlament alakuló ülése, a kormányalakításról pedig szerdán egyeztet Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével.

Az új kormány megalakítását gyorsítja, hogy most nem kell koalíciós tárgyalásokra időt szakítani.

Orbán Viktor a második forduló előtt a választások után várható menetrendről kifejtette: legkésőbb május közepéig megalakulhat a parlament, meg tudják választani az Országgyűlés elnökét. Szerinte egy héttel ezt követően már be tudnak terjeszteni több olyan indítványt, amelyet a kormány megalakulásától függetlenül megtárgyalhat, jóváhagyhat a Ház. A Fidesz elnöke jelezte, szeretné, hogy a parlament megalakulása után, két-három héten belül felálljon a kormány.

Szollár Domokos kormányszóvivő tájékoztatása szerint az átadás-átvétellel kapcsolatos valamennyi iratot, jegyzőkönyvet, információt még az új Országgyűlés alakuló ülése előtt felteszik az internetre, az egyes minisztériumok honlapjára. Emlékeztetett arra: a kabinet januárban döntött arról, hogy a választások előtti időszakban több területen – például személyi kérdésekben – döntési moratóriumot rendel el azért, hogy ne kösse meg az új kormány kezét.

Navracsics Tibor, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője hétfőn jelentette be, hogy a kormányzati átadás-átvétel eljárási folyamatának, érdemi tartalmának meghatározása érdekében törvényjavaslatot nyújt be az új Országgyűlésnek.