Sólyom László szerdán a Sándor-palotában fogadta Orbán Viktort, ahol rövid tárgyalás után bejelentették: a köztársasági elnök a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltjét jelöli kormányfőnek az Országgyűlés alakuló ülésén. Orbán Viktor a felkérést elfogadta és kijelentette, hogy készek a kormányzásra.

A választói akarat most fordul át nagyon komoly alkotmányjogi eseményekbe, amelynek egyik része az Országgyűlés, a másik pedig a kormány megalakulása. Az összes ilyen esemény a demokrácia ünnepe – fogalmazott Sólyom László. A köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülését május 14-ére kívánja összehívni, ahol javaslatot kell tennie a jövendő miniszterelnök személyére. Az elnök azt a személyt javasolhatja miniszterelnöknek, aki megfelelő parlamenti támogatást tud biztosítani a kormányzáshoz. Mint fogalmazott, Magyarországon egy ilyen ember van, a választásokon győztes Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje, Orbán Viktor. A Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltje azt mondta, hogy rendelkeznek a megfelelő parlamenti támogatással, és hajlandóak a kormányzásra. Ezután a köztársasági elnök kijelentette, hogy az Országgyűlés alakuló ülésén Orbán Viktort jelöli miniszterelnöknek.

 

Orbán: a leendő kormány Magyarország háromharmadáért dolgozik

Bár a választóktól kapott felhatalmazás kétségkívül jelentős, hiszen több mint kétharmados, a Fidesz elnökének szándékai szerint a leendő kormány Magyarország háromharmadát fogja majd szolgálni a munkájával – mondta Orbán Viktor. A Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje külön méltatta a köztársasági elnök elmúlt években végzett munkáját, amellyel véleménye szerint nagyban hozzájárult a magyar demokrácia minőségének megőrzéséhez.

Nemzeti konzultációs hetek a legfontosabb kérdésekről

Orbán Viktor megerősítette korábbi nyilatkozatát, amely szerint a következő napokban nemzeti konzultációs heteket indítanak, ezek alkalmat adnak arra, hogy a legfontosabb kérdésekben nyíltan és egyenesen tudjanak szót váltani a választókkal. Hangsúlyozta: mindent meg fog tenni azért, hogy a rendszerváltás értékeit megőrizve a nemzeti együttműködés rendszerét, elvét és értékeit követő új politikai és gazdasági rendszer jöjjön létre Magyarországon a következő évek munkájának eredményeképpen. Orbán végül köszönetet mondott a magyar választópolgároknak a Fideszt támogató szavazatokért.

Egyszerre szavaznak a kormányprogramról és miniszterelnökről

A parlament alakuló ülésén a miniszterelnök-jelölt ismerteti a kormányprogramot, majd a Ház egyszerre szavaz a miniszterelnök személyéről és a bemutatott programról. Ezután a kormányfő javaslatot tesz a köztársasági elnöknek a miniszterek személyére, az államfő pedig kinevezi azokat.

Az új Országgyűlés megalakulásával a korábbi kormány megbízatása hivatalosan is megszűnik, az új kabinet megalakulásáig ügyvezető kormányként látja el feladatait. Az új kormány a miniszterek kinevezésével alakul meg. Az alkotmány szerint a közbeeső időben a kormány gyakorolja mindazokat a jogokat, amelyek a kormányt megilletik, nemzetközi szerződést azonban nem köthet, és rendeletet csak törvény kifejezett felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat.

A miniszterelnök, utóda megválasztásáig ügyvezető miniszterelnökként gyakorolja a hatáskörét, de új miniszter kinevezésére, felmentésére javaslatot nem tehet, és rendeletet csak törvény kifejezett felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat. A központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény emellett rögzíti azt is, hogy a miniszterelnök megbízatásának megszűnése egybeesik a kormány megbízatásának megszűnésével.

Júniusra felállhat a második Orbán-kormány

Orbán Viktor a második forduló előtt a választások után várható menetrendről kifejtette: legkésőbb május közepéig megalakulhat a parlament, meg tudják választani az Országgyűlés elnökét. Szerinte egy héttel ezt követően már be tudnak terjeszteni több olyan indítványt, amelyet a kormány megalakulásától függetlenül megtárgyalhat, jóváhagyhat a Ház. A Fidesz elnöke és miniszterelnök-jelöltje szeretné, hogy a parlament megalakulása után két-három héten belül felállna a kormány.