2010. március 1-jén hatályba lépett a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet ( Jszr.). Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a Jogszabály-szerkesztési Helpdesk internetes oldal útján kívánja segíteni az önkormányzatoknál, a központi közigazgatásban és más állami szerveknél a jogszabályszerkesztéssel, kodifikációval foglalkozók munkáját.

2010. március 1-jén hatályba lépett a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet (Jszr.). A Jszr. – a korábbi, 2008. január 1-jével hatályon kívül helyezett – a jogszabályszerkesztésről szóló 12/1987. (XII. 29.) IM rendelet megalkotása óta keletkezett kodifikációs tapasztalatokat felhasználva és az Alkotmánybíróságnak a jogszabályszerkesztéssel, valamint a jogalkotással kapcsolatos joggyakorlatát feldolgozva részletesen szabályozza a jogszabály tervezetének a megszerkesztésére és a megszövegezésére, valamint a megalkotott jogszabály megjelölésének a jogszabály kihirdetése során történő megszövegezésére vonatkozó követelményeket.

A Jszr.-t néhány kivételtől eltekintve minden jogszabályra alkalmazni kell, rendelkezései a törvényektől az önkormányzati rendeletekig az összes jogszabálytípus tervezetének megszövegezésére és megjelölésére tartalmaznak általános és különös szabályokat.

A helyes, egységes kodifikációs gyakorlat kialakítása és a jogrendszer átláthatóságának növelése érdekében a Jszr. 1. melléklete meghatározza a jogszabály tervezete megszövegezésénél alkalmazandó szövegezési mintákat, amelyektől csak abban az esetben lehet eltérni, ha a szabályozás célja másképp nem érhető el.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a Jogszabály-szerkesztési Helpdesk internetes oldal útján kívánja segíteni az önkormányzatoknál, a központi közigazgatásban és más állami szerveknél a jogszabályszerkesztéssel, kodifikációval foglalkozók munkáját.

Jogszabály-szerkesztési Helpdesk – A kodifikációval foglalkozók munkájánka segítésére