Egy veszprémi ügyvéd beavatkozóként kíván részt venni azokban a perekben, amelyeket a holokauszt magyar áldozatainak leszármazottai indítottak a Magyar Államvasutak és a Magyar Nemzeti Bank ellen; egyúttal keresetet nyújtott be az Egyesült Államok kormánya ellen, amiért a második világháború alatt civil édesapja nyomorékká vált egy légi támadás során – írta hétfői számában a Magyar Nemzet.

Bősze Ferenc a lapnak azt mondta: az ügyek valódi alperese a magyar állam, így érintik az ország összes polgárát, beleértve őt magát is. Az ügyvéd szerint a perek anyagi vetülete mellett a perindítás ténye is alkalmas a köznyugalom megzavarására, mert az ország közösségének egy részéből szélsőséges reakciót vált ki.

Az ügyvéd beavatkozási kérelme mellett keresetet nyújtott be az Egyesült Államok kormánya ellen, mert 1944-ben amerikai bombázók taroltak le Sopron közelében egy út menti erdőt, majd a bombázás befejeztével – Bősze állítása szerint – a kísérő vadászgépek végigpuskázták a területet, holott a repülési magasságukból látniuk kellett, hogy civileket lőnek. Az ügyvéd apja ekkor szenvedett maradandó károsodást.

Bősze Ferenc keresetét azzal indokolta, hogy folyamatosan újabb és újabb igények jelennek meg különböző bíróságok előtt, igényt jelentenek be ma regnáló kormányok ellen, hogy vállalják, viseljék mindazon tettek jogkövetkezményeit, amelyeket az adott ország előző kormányai elkövettek, vagy elmulasztottak megtenni.

Kapcsolódó cikkek:

Chicagói holokausztper – Meghallgatást tart a chicagói bíróság április 22-én – A MÁV amerikai jogi képviselőt keres

Tovább gyűrűzik a chicagói holokausztper – Újabb keresetet nyújtottak be, ezúttal magyar bankok ellen→

Chicagói holokausztper – Meghallgatást tart a chicagói bíróság április 22-én – A MÁV amerikai jogi képviselőt keres

A magyar holokauszt áldozatainak örökösei perlik a MÁV-ot a chicagói bíróságon