A valamennyi uniós tagállamban, valamint Izlandon és Norvégiában is működő Európai Fogyasztói Központok Hálózata (ECC-Net) az Európai Bizottság támogatásával a mai napon egy gyakorlati tanácsokat tartalmazó támogatási csomagot mutatott be azzal a céllal, hogy segítse a vulkánkitörés miatt megzavart légi közlekedés utasait az EU-törvények által biztosított fogyasztói jogaik gyakorlásában.

A csomag tartalmaz egy szabvány panaszlevelet, a repülőterek elérhetőségi adatait, valamint további hasznos tanácsokat. Az ECC-Net évente mintegy 60 000 ügyet kezel: a fogyasztók az Unión belüli határokon átnyúló vásárlások vagy utazások során felmerülő problémákkal kapcsolatban kérhetnek tanácsot vagy segítséget a hálózattól. 2009 folyamán az ECC által kezelt panaszok több mint ötöde (22,5%) a légi közlekedést érintette. A vulkánkitörés okozta válság első hete folyamán az Európai Fogyasztói Központokhoz benyújtott panaszok száma hétszeresére nőtt. Az ECC-Net a válság kezdetétől fogva teljes készültségben áll, a fogyasztóvédelmi központok szoros együttműködésben dolgoznak, hogy az uniós polgárok számára összehangolt támogatást nyújtsanak.

John Dalli, egészségügyi és fogyasztópolitikai uniós biztos a következőképpen fogalmazott: „Az európai uniós polgárok jogainak még a legrendkívülibb esetekben is érvényesülniük kell. A válság sújtotta légitársaságok támogatását célzó intézkedések során nem szabad megfeledkezni az utasok jogainak védelméről.” John Dalli hozzátette: „Az európai légtérben tapasztalt forgalomkorlátozások utasok ezreit érintik, akik méltán követelik jogaik gyakorlati tiszteletben tartását. Arra szólítanám fel őket, hogy ne habozzanak követelni azt, ami megilleti őket, és ha egy légitársaság vagy utazásszervező nem tartja tiszteletben jogaikat, forduljanak bizalommal a legközelebbi Európai Fogyasztói Központhoz.”

Európai Fogyasztói Központok: közvetlen segítség a válság áldozatainak

Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata a légiforgalmi káosz kezdete óta nyújt gyakorlati segítséget azoknak az utasoknak, akik a járatok törlése miatt a repülőtereken rekedtek, illetve akik nem tudják érvényesíteni fogyasztói jogaikat. A válság első hetében hétszer annyi légi utas fordult a Fogyasztói Központok Hálózatához jogaikon esett sérelem miatt, mint az azt megelőző héten.

Az Európai Bizottság és az Európai Fogyasztói Központok Hálózata a mai napon nyilvánosságra hozott egy az Unió valamennyi hivatalos nyelvén megtekinthető gyakorlati tanácsokat tartalmazó támogatási csomagot az uniós polgárok jogainak védelmében. Mit tartalmaz többek között a csomag?

  • Az Unió valamennyi nemzeti nyelvén elérhető szabvány panaszlevelet;
  • Egy címlistát, ahova a panaszlevelek küldhetők;
  • A légitársasággal folytatott jogviták peren kívüli rendezésére, valamint a kis értékű követelések, mint például jegyárak visszatérítése esetén alkalmazható európai eljárásra vonatkozó tanácsokat;
  • Gyakran ismételt kérdéseket és azokra adott válaszokat.

Melyek a válság által érintett polgárok európai uniós jogai?

A vulkánkitörés által előidézett válságra vonatkozóan az Európai Bizottság nemrégiben közzétett egy átfogó dokumentumot kérdések és válaszok formájában. A dokumentum tartalmazza a légi utasok jogainak összefoglalóját, valamint a szervezett utazásra vonatkozó sajátos eljárást (lásd MEMO/10/143).

Milyen, a válsággal kapcsolatos panaszokat kezel a hálózat?

Néhány példa a nemzeti Európai Fogyasztói Központ által kezelt ezernyi eset közül:

  • Európai Fogyasztói Központ, Belgium: Szervezett utazáson részt vevő utas három gyermekkel járatuk törlése miatt a repülőtéren rekedt. Az utazásszervező nem biztosított számukra más utazási lehetőséget, és nem volt hajlandó fedezni a szállodai többletköltségeket. Következésképpen az utas pénze gyorsan elfogyott, míg a szálloda azzal fenyegetett, hogy nem biztosít számára további szállást, vagy elkobozza útlevelét.
  • Európai Fogyasztói Központ, Írország: Súlyos egészségügyi állapotban lévő ír utas Romániában rekedt. Gyógyszerkészlete, amely a helyszínen nem kapható, fogyóban volt. Orvosa megerősítette, hogy ennek komoly egészségügyi következménye lehet. A légitársaság túlfoglalásra hivatkozva nem volt hajlandó a legközelebbi járatra elsőbbséget biztosítani számára.

Miből áll az ECC Hálózatának mindennapi tevékenysége?

Az Európai Fogyasztói Központok azokat az EU-s polgárokat segítik, akik más uniós országban különböző termékek vásárlásakor, illetve szolgáltatások igénybevételekor problémákba ütköznek. A hálózat 2009 folyamán több mint 60 000 ügyet intézett. Az ECC fő szolgáltatásai:

  • tanácsot ad az európai uniós és nemzeti fogyasztóvédelmi jogokat és kötelezettségeket illetően;
  • segítséget nyújt az uniós polgár és a kereskedő közötti problémák békés úton történő rendezésre;
  • arra ösztönzi a polgárokat, hogy a jogvitákat peren kívül rendezzék, illetve tanácsot ad a kis értékű követelések, például a jegyárak visszatérítése esetén alkalmazható európai eljárásra.

Fogyasztói panaszok a légi közlekedési ágazatban:

2009 folyamán az ECC által kezelt esetek 33%–a érintette a közlekedést. Ennek több mint 75%-át a légi közlekedés tette ki. A légi közlekedésre vonatkozó panaszok 79,2%-a a légi utasok jogait érintette, míg csomagokra vonatkozó panaszok (elvesztés vagy lopás) az esetek 20%-ában fordultak elő.

2010 nyarán az ECC Hálózata véglegesít egy közös projektet, amely során átvizsgálja azokat a légi közlekedésre vonatkozó panaszokat, amelyeket a hálózat 2008-ban kezelt.

További információ:

ECC Hálózatának központi weboldala, valamint a nemzeti oldalakhoz és a panaszcsomaghoz vezető linkek:

http://ec.europa.eu/consumers/ecc/index_en.htm

Esettanulmányok – Példák az ECC Hálózata által intézett panaszokra:

http://ec.europa.eu/consumers/ecc/success_stories_en.htm