Az első negyedév időarányos vizsgálata alapján valamivel több mint 2,8 milliárd forint hiányzik az igazságszolgáltatás költségvetéséből 2010-ben, ez pedig komolyan veszélyeztetheti az igazságszolgáltatás működését – állapította meg keddi ülésén az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) , és felkérte az elnökét, hogy kezdjen tárgyalásokat a pénzügyi források pótlására.

Szűcs Péter, az OIT szóvivője elmondta: a testület álláspontja szerint a bírósági szervezet eljutott arra a pontra, hogy szigorú takarékossági intézkedései sem nyújtanak fedezetet a kimutatott hiányra.

Megjegyezte: a bíróságok helyzetét az is rontja ebben az évben, hogy a jogalkotó olyan feladatokat rótt a bíróságokra, amelyekhez nem rendelt további forrásokat. Példaként említette, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben a bíróságoknak is fizetniük kell a hiteles tulajdonilap- másolatokért.

Mint mondta, az intézmények költségvetésének mintegy 98 százaléka állandó kiadás, azaz munkabér, annak járuléka, valamint a szerződések alapján működtetési, fenntartási kiadás, és a fennmaradó alig 2 százalék ad “mozgásteret” a gazdálkodásra. Emlékeztetett rá: a költségvetés bírósági fejezete 2010-re 64,9 milliárd forint állami támogatás mellett, 5,5 milliárd bevétellel és 70,4 milliárd kiadással számolt.

A szóvivő beszámolt róla, hogy az OIT keddi ülésén tárgyalta a testület hivatala által készített jelentést, amely szerint a városi bíróságoknál az utóbbi éveket figyelembe véve most először csökkent a két éven túli ügyek száma.

A megyei bíróságok elsőfokú eljárásánál nem ilyen kedvező a helyzet, az igazán nagy probléma azonban Budapesten és Pest megyében érzékelhető, ahol az összes két éven túli ügyek 74 százaléka, az öt évet meghaladó ügyeknek pedig a 87 százaléka található – mondta.

Hozzátette: az OIT idén kiemelt figyelmet fordít a gond megoldására, tervei szerint több ülésen foglalkozik a központi régió úgynevezett időszerűségi mutatóival. Ugyanakkor az OIT hangsúlyozta: alkalmi, ad hoc megoldásokkal nem lehet megoldani a főváros és környékének problémáját, ezeken csak strukturális átalakítással lehet javítani.

Az OIT keddi ülésén személyi kérdésekről is tárgyalt: a testület döntése értelmében a Debreceni Ítélőtábla elnöki posztját a következő hat évben is Szabóné Kerékgyártó Judit tölti be, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság vezetője pedig a továbbiakban is Sisák Péter lesz. Az OIT mindkét bírósági vezető esetében egyhangú döntést hozott.

Az OIT tárgyalt a bíróságok informatikai ellátottságáról is: ugyan elegendő számítógép van a bíróságokon, ám mintegy 40 százalékukat szinte azonnal cserélni kellene, ugyanis 6-9 évesek.