Május 1-től átalakulnak a gyermekgondozási ellátások, amelynek következtében a gyes két évre csökken, a gyed jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje pedig 180 napról 365-re emelkedik a 2010. április 30-a után született gyermekek esetében – közölte a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég.

A munkajogi felmondási védelem viszont továbbra is a gyermek hároméves koráig illeti meg a szülők közül azt, aki a fizetés nélküli szabadságot utoljára igénybe vette.

Május 1-től bővült a felmondási védelem alatt állók köre, mégpedig az örökbefogadási eljárásban részt vevő munkavállalókkal. A felmondási védelem az örökbefogadást megelőző – úgynevezett gondozási – időszak kezdetétől számított hat hónapig tart.

A cselekvőképességgel kapcsolatos szabályok is módosultak szombattól. Ha a bíróság a munkavállaló cselekvőképességét a munkaviszonyával összefüggésben korlátozta, a munkavállaló jognyilatkozatainak érvényességéhez a törvényes képviselő írásbeli hozzájárulása szükséges. Hozzájárulás kell többek között a munkaviszony létesítéséhez, vagy megszüntetéséhez, a munkaszerződés módosításához, vagy a munkáltatói utasítás megtagadásához.

A BDO Magyarország közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy az Alkotmánybíróság április 26-ai döntése nyomán, május 1-jén nem lép hatályba az új Ptk. I. és II. könyve. A Munka törvénykönyvének az új Ptk.-hoz kapcsolódó szabályai viszont hatályba lépnek, ami a könyvvizsgáló cég szerint jogalkalmazási problémákhoz vezethet.