Valamennyi területi választókerületi választási eredmény jogerőssé vált csütörtökön 16 órára.

Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője az Országos Választási Bizottság /OVB) csütörtöki ülésén bejelentette: csütörtök 16 óráig állt nyitva a határidő a területi listás eredményeket megállapító határozatokkal szembeni jogorvoslatra, a határidőig azonban nem érkezett ilyen kérelem, így mind a 20 területi választókerületben jogerőssé vált a választás eredménye.

Tizenhét területi választási bizottság még kedden, három pedig szerdán állapította meg az áprilisi országgyűlési választás területi listás eredményét. Jogorvoslati kérelem mindössze egy határozattal szemben érkezett, a Fővárosi Választási Bizottság határozatával szembeni jogorvoslatot az OVB szerdán tárgyalta és elutasította. További jogorvoslati kérelem nem érkezett, így a területi listás eredmények jogerőssé váltak.

Virág Rudolf elmondta: több megyében ki is osztották a mandátumot.

Mivel valamennyi egyéni és területi választókerületi eredmény jogerőssé vált, az OVB csütörtöki ülésén döntött az országos listás, úgynevezett kompenzációs mandátumok kiosztásáról.

Virág Rudolf közölte: ha az OVB csütörtökön megállapítja az országos listát (ez időközben megtörtént) , az ellen vasárnap 16 óráig lehet jogorvoslattal élni. Ha ilyen nem érkezik, akkor már vasárnap 16 órakor jogerőre emelkedik az országos listás mandátumokról szóló határozat. Ha azonban jogorvoslattal élnek az OVB határozata ellen, a Legfelsőbb Bíróságnak szintén három napja van a döntésre, de vélhetően “nem hagyja az utolsó pillanatra” a döntést.