Az Európai Bizottság jogi eljárást indít Magyarország és Portugália ellen a természetvédelmi jogszabályok megszegése miatt. Magyarország már a második, azaz utolsó írásbeli figyelmeztetést kapja az ország keleti részén található Sajóládi erdő védelemben részesítésének elmulasztása, valamint nemzeti jogalkotásában a Natura 2000 végrehajtásával összefüggő átfogóbb problémák miatt.

A Bizottság ugyancsak utolsó figyelmeztetésben részesíti Portugáliát egy, az ország déli részén található üdülőhely fejlesztésével kapcsolatos elégtelen hatásvizsgálat miatt. Végül a Bizottság első írásbeli figyelmeztetést küld Romániának az EU természetvédelmi jogszabályainak nem megfelelő alkalmazásáért.

Janez Potočnik, az EU környezetvédelmi biztosa így nyilatkozott: „A Natura 2000 keretében kijelölt területek a sérülékeny élőhelyek védelmére hivatottak, amelyek viszont az itt élő állat- és növényfajok megőrzését segítik elő. A tagállamoknak be kell tartaniuk az ilyen területek védelmére és az értékes európai biodiverzitás megőrzésére vonatkozó uniós jogszabályokat.”

Utolsó figyelmeztetés Magyarország számára

A kérdéses ügyben a Kelet-Magyarországon található Sajóládi erdőről van szó, mely védett területté nyilvánított keményfaerdő. A Sajóládi erdő 2004-től a Natura 2000 hálózat (lásd lent) részét alkotja, de a benne folyó illegális fakitermelés és több erdőrésznek az erdőgazdálkodási hatóságok által végzett tarvágása mostanra súlyosan megtizedelte faállományát. A terület számos védett állatfaj számára szolgált menedékül, köztük a díszes tarkalepke (Euphydryas maturna) számára, mely az egyik legveszélyeztetettebb lepkefaj Európában.

Noha a magyar hatóságok intézkedéseket hoztak az okozott kár felszámolására, ezek a lépések elégtelennek bizonyultak. Az erdő állapotának romlása annak ellenére folytatódott, hogy a magyar hatóságok hatékonyabb intézkedéseket foganatosítottak az erdő fennmaradó részének védelmére.

Az eset jól példázza azokat a gyakorlati végrehajtási gondokat, amelyek az irányelv nemzeti jogba való nem megfelelő átültetéséből fakadnak. A védett területeket illetően a magyar jogszabályok nem írják elő az élőhelyvédelmi irányelv1 szerinti szükséges védelmi szintet. Különös aggodalomra ad okot azon Natura 2000 erdők elégtelen jogi védelme, amelyeket a nemzeti jog nem minősít védett területeknek. A szabálysértések azon jogszabályi változások ellenére sem szűntek meg, amelyeket a magyar hatóságok az erdő védelméről szóló 2009. évi törvény keretében vezettek be.

Magyarországnak két hónap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy válaszoljon. A Bizottság ezt követően dönt arról, hogy az ügyet a Bíróság elé terjeszti-e.

Utolsó figyelmeztetés Portugália számára

A Bizottság utolsó figyelmeztetésben részesíti Portugáliát az EU természetvédelmi jogszabályában rögzített követelményekkel kapcsolatban.

A kérdéses ügy az Alentejo térségbeli Algoceira településen lévő Montinho da Ribeira üdülőhelyet érinti, mely az élőhelyvédelmi irányelv által védett területen, illetve a vadmadarak egy különleges természetmegőrzési területének (délnyugati parti területek) szomszédságában található. Az üdülőhelyre, mely 322 nyaralót, 40 apartmant és egy szállodát foglal magában, két golfpálya, úthálózat, vízmű és szennyvíztisztító telep építését tervezik. Tervben van további négy üdülőhely létesítése a közelben.

A portugál hatóságok által elvégzett hatásvizsgálat nem volt megfelelő, mivel alulértékelte a hatás mértékét számos faj és élőhely vonatkozásában, valamint nem vette figyelembe a fejlesztés és a területre tervezett további projektek együttes hatását. Ugyanakkor elismerte, hogy a projektnek vélhetően jelentős hatása lesz számos védett, vadon élő madárfajra és védelem alatt álló élőhelyre.

Portugáliának két hónap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy válaszoljon. A Bizottság ezt követően dönt arról, hogy az ügyet a Bíróság elé terjeszti-e.

Első figyelmeztetés Románia számára

A Bizottság első írásbeli figyelmeztetést küld Romániának, mert Európa legfontosabb vizes élőhelyeinek egyikén nem alkalmazza megfelelően az EU természetvédelmi jogszabályait. A kérdéses ügy egy idegenforgalmi létesítmények fejlesztésével kapcsolatos projektet érint Románia keleti részén, a Duna-delta déli partján fekvő fekete-tengeri Sulina városban. A sulinai tengerpart fejlesztési projektje üdülőövezetek, egészségközpont és közúti összeköttetés létesítését célozza. A terület a Natura 2000 hálózat részét alkotja, és az EU madárvédelmi, illetve élőhelyvédelmi irányelveinek értelmében védelem alatt áll. A Bizottság több hiányosságot is talált a környezeti hatástanulmányban, ezek egyaránt érintik az élőhelyekre és a madárfajokra gyakorolt lehetséges kedvezőtlen hatások értékelését. Véleménye szerint a tanulmány nem von le olyan végleges következtetéseket, amelyek minden ésszerű tudományos kételyt eloszlatnának az érintett területen tervezett létesítmények hatásait illetően. A Bizottság ezért első figyelmeztetést küld Románia számára.

Különleges természetvédelmi területek

A természet védelmét Európában két kulcsfontosságú jogszabály biztosítja: a madárvédelmi irányelv és az élőhelyvédelmi irányelv. A madárvédelmi irányelv alapján a tagállamoknak a legalkalmasabb területeket különleges természetvédelmi területté kell minősíteniük a vadon élő madárfajok védelme érdekében. Az élőhelyvédelmi irányelv megköveteli, hogy a tagállamok jelöljenek ki közösségi jelentőségű természeti területeket a természetes élőhelytípusok védelme érdekében, valamint megköveteli, hogy a felsorolt különböző fajokat védelemben részesítsék. A különleges természetvédelmi területek és a közösségi jelentőségű természeti területek együtt alkotják a védett területek Natura 2000 hálózatát, mely az EU legfontosabb eszköze a természetes élőhelyek és az azokon megtalálható állat- és növényfajok védelmére.

További részletek a természetvédelmi jogszabályokról (angol nyelven):

http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/index_en.htm

A jogsértési eljárásokra általában vonatkozó naprakész statisztikák:

http://ec.europa.eu/environment/legal/implementation_en.htm


1A természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelméről szóló 92/43/EGK tanácsi irányelv.