A hosszú távú, koncepciózus jogalkotás nagyban segítené a bíróságok munkáját, hozzájárulhatna a feladatok hatékonyabb és gyorsabb ellátásához – közölte a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke csütörtökön Nyíregyházán.

Baka András a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság összbírói értekezlete után tartott sajtótájékoztatón elmondta: nemcsak a bírósági szervezetnek kell megoldania a rendszerben lévő hibákat, hanem az egész magyar politika érdeke és feladata az igazságszolgáltatás színvonalának emelése.

Fontos továbbá a jogalkotás minőségének javítása, mely jelenleg sok kívánnivalót hagy maga után. Szükséges a büntető és polgári eljárási törvény, valamint számos más alapvető – köztük például a távoltartás – jogszabály újrafogalmazása, a büntető törvénykönyv áttekintése – sorolta az LB elnöke. Mint mondta, a koncepciózus jogalkotás nagyban segítené a bíróságok munkáját, hozzájárulhatna a feladatok hatékonyabb és gyorsabb ellátásához.

Baka András a bíróságok anyagi helyzete kapcsán kitért arra, hogy a működés finanszírozása a szervezeten kívüli kérdés, viszont törekedni kell arra, hogy takarékosan használják fel a rendelkezésre álló erőforrásokat.

Az LB és az OIT elnöke szólt a bírók továbbképzésének kérdéséről, valamint arról, hogy munkájuk komplex értékelését az eddiginél gyakrabban és jobban kell végezni.

A teljesítmény értékelése viszont nem azt jelenti, hogy a meghozott ítéletek alapján kritizálják a bírókat – mutatott rá Baka András. Hozzátette: ezzel kapcsolatban javaslat készül arra, hogy a bírók értékelése ne csak a jelenlegi egyszer három, és kétszer hat évre, hanem az életpályájuk egészére terjedjen ki.

Kiemelte: szó van egy szolgálati bíróság létrehozataláról is, amely végső fokon dönthetne a bírók alkalmasságának kérdésében. Ezért javaslatot tesznek egy országos szervezet megalakítására, amely a Legfelsőbb Bírósággal, mint fellebbviteli fórummal egészülne ki.

Gyulai Gábor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság elnöke a helyi szervezet 2009-es teljesítményével kapcsolatban elmondta: a létszámban nem volt változás, 122 bíró és 344 igazságügyi alkalmazott végezte feladatát.

A tárgyi feltételeket tekintve a tavalyi év legnagyobb vívmányaként a nyírbátori bíróság komplex rekonstrukciójának indulását említette. Június végén befejeződött öt bírósági épületben az akadálymentesítés, a székhelyi városi bíróságon pedig húsz polgári szakos bíró számára építették ki a digitális hangrögzítő rendszert. További feladatként ennek kiterjesztését jelölte meg Gyulai Gábor.

Az elnök az ügyforgalommal kapcsolatban elmondta, hogy ezek összessége közelíti a 70 ezret, melynek kétharmada a hat városi, illetve a munkaügyi bíróságra, egyharmaduk pedig a megyei bíróságra érkezett.