Akár egy-két hónapon belül végezhet az APEH a leköszönő kormánytagok vagyonosodási vizsgálatával; a Bajnai-kormányhoz kapcsolódóan mintegy száz főt érinthet az eljárás – írja pénteki számában a Népszabadság.

Akár egy-két hónapon belül végezhet az APEH a leköszönő kormánytagok vagyonosodási vizsgálatával, ennél tovább akkor nyúlik az ellenőrzés, ha a vizsgált vagyon tulajdonosa késlelteti a munkát, vagy olyan forrást jelöl meg a vagyon eredeteként, aminek az ellenőrzése időigényes. Ilyen egy külföldi rokontól származó vagyon – állítják az hivatalban, ahol várják az Állami Számvevőszék felkérését a vizsgálat lefolytatására.

Somogyvári István, a ÁSZ főtitkárhelyettese a lapnak nyilatkozva azt mondta, nem szokványos, hogy a számvevőszéket bevonják a vagyonosodási vizsgálatokba, nem beszélve arról, hogy nincs is kapacitása hozzá. Az ÁSZ már 2008-ban jelezte, hogy a jogszabály végrehajtásához több emberre lesz szüksége, amire ígéretet kaptak, de a mai napig nem történt semmi az ügyben.

A folyamatban az ÁSZ-nak alapvetően az lesz a feladata, hogy megnézi, az adott személy tisztségének keletkezésekor született, illetve az állása megszűnésekor készült vagyonnyilatkozata között van-e jelentős eltérés. Amennyiben van, akkor felkéri az APEH-et, hogy folytassa le a vagyonosodási vizsgálatot.

Az adóhivatal 2010-ben eddig 789 vagyonosodási vizsgálatot fejezett be. Ebből megállapítással 660 zárult, a megállapított nettó adókülönbözet hatmilliárd forint volt. Jelenleg 261 vagyonosodási vizsgálat van folyamatban.

A teljes cikk elolvasható a Népszabadság Online oldalán →