A bejegyzett élettársi kapcsolat után az örökbefogadás lehetőségének megteremtése lenne a magyar melegek emancipációjának következő lépése – írja szerdai számában a Népszabadság.

A melegszervezetek azonban úgy vélik, hogy a következő évek inkább az eddig kivívott jogaik védelméről fognak szólni. Közben egyre több meleg pár vállal gyereket, itthon is növekszik az úgynevezett szivárványcsaládok száma.

A magyar jogrendszert sokkal sikeresebben alakították az elmúlt években, mint ahogy a társadalom gondolkodása alakult a melegekről – hangzott el az MTA szociológiai kutatóintézetében az úgynevezett szivárványcsaládokról szóló beszélgetésen.

A bejegyzett élettársi kapcsolat szabályozása tavaly nyáron lépett hatályba. Lényegében a házasokéval azonos jogokat adott a meleg pároknak, kivéve a névviselést, a mesterséges megtermékenyítésben való részvételt és az örökbefogadást. Utóbbit a bejegyezett élettársak nem kezdeményezhetik közösen, csak egyénileg. (Egymás vér szerinti gyermekeit sem fogadhatják örökbe.)

Abban valamennyi résztvevő egyetértett, hogy a következő évek nem a melegek jogegyenlőségének növekedését hozzák majd Magyarországon. Úgy vélik, hogy az is nagy eredmény lenne, ha a már meglévő jogaikat megvédenék – írja a napilap.

A teljes cikk elolvasható a Népszabadság Online oldalán

Kapcsolódó cikkek:

Alkotmányos a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény – Az Alkotmánybíróság határozatot hozott

Bejegyzett élettársak – Eddig negyvennégy meleg és leszbikus pár állt anyakönyvvezető elé

Bejegyzett élettársi kapcsolat – Útmutató anyakönyvvezetőknek az azonos nemű párokról

Elfogadta a Ház a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt