Az Európai Bizottság tegnap javaslatot tett arra, hogy terjesszék ki a schengeni térségbe történő vízummentes beutazás lehetőségét az albán és a bosnyák állampolgárokra is.

 A testület értékelése alapján a két ország jelentős előrehaladást ért el a vízumliberalizáció feltételeinek teljesítésében, de még további lépéseket vár az országoktól a vízummentesség megadásához.

A Bizottság 2008 elején indított vízumliberalizációról szóló párbeszédet a nyugat-balkáni országokkal. Az európai intézmények folyamatosan vizsgálják a délszláv államok vízummentességre felkészültségét, mely alapján Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia állampolgárai már 2009 végétől jogosultak a Schengeni térség országaiba vízum nélkül, biometrikus útlevéllel beutazni és ott maximum három hónapig tartózkodni.

A Bizottság értékelése alapján Albánia és Bosznia-Hercegovina jelentős előrehaladást ért el az útlevelek biztonságának javítása, a határellenőrzés erősítése, a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelem intézményi kereteinek megerősítése terén. A Bizottság szerint a jelenleg még meglévő hiányosságokat rövid időn belül orvosolni tudják az államok, és hamarosan megadhatják a vízummentes beutazás lehetőségét az országok állampolgárainak, melyet még a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell majd hagynia.