Összességében több mint 200 évnyi – részben felfüggesztett – fegyház, illetve börtönbüntetést szabott ki a Koszi-klán tagjait érintő úgynevezett diósdi maffiaper 41 vádlottjára a Pest Megyei Bíróság – derült ki a Legfelsőbb Bíróság épületében kedden tartott ítélethirdetésből.

A vádlottak közül egyet ítélt életfogytig tartó szabadságvesztésre a bíróság, a XXVII. rendű K. Ferenc a leghamarabb 35 év múlva szabadulhat. Ellene emberölés, lopás, társtettesként elkövetett rablás, rablási kísérlet és rongálás volt a vád. Súlyosbító tényezőnek számított, hogy e cselekményeket bűnszervezetben követte el, csakúgy, mint a vádlottak többsége.

Ketten 20 év fegyházbüntetést kaptak, a többi vádlottra 1-től 18 évig terjedő szabadságvesztést szabott ki a bíróság
, míg L. Gábor VIII. rendű, V. Gábor IX. rendű, Gy. Attila XVIII. rendű és P. György XLI. rendű vádlottat felmentették. A bűnszervezet számos tagját több millió forintos költség megfizetésére kötelezték.

Mint Bartkó Levente bíró a szövevényes bűnügy részleteinek ismertetése előtt elmondta: a 2008. április 1-jén kezdődött tárgyalássorozat alatt ötezer oldalnyi jegyzőkönyv készült, s mintegy 70-80 ezer oldalnyi nyomozati anyagot kellett áttanulmányozniuk.

A százhatvan napon át tartó tárgyaláson kétszáznál is több tanút és harminc szakértőt hallgattak meg, miközben 1996-ig nyúltak vissza a bűncselekmények felgöngyölítéséhez. Némely vádlott több száz oldalas vallomást tett, a kihallgatások során a bíróság még az elkövetők beceneveit, illetve az egymás közt használt szlenget is “megtanulta”.

A bíró megfogalmazása szerint a 2006-os olajlopásokkal kezdődő, négy nagy blokkból álló bűncselekmény-sorozat csupán a jéghegy csúcsa, ám a Pest Megyei Bíróság csak az összesen 21 tényállással meggyanúsítottakkal kapcsolatban hozhatott ítéletet. Mint kiderült, a 41 vádlott közül egy ismeretlen helyen tartózkodik, ellene elfogatóparancs van érvényben, míg egy másikat betegsége miatt új eljárás alá vonnak.

A Koszi-klán csoport számlájára írható bűncselekmények ismertetésekor a bíró részletesen beszélt a 2000-es évek elején a Mol százhalombattai finomítóját 100 milliós nagyságrendben megkárosító olajlopásokról. Szólt arról is, hogy a bűnszervezet több tagja hogyan jutott el a védelmi pénzek szedésétől a szárazföldi, illetve vízi úton bonyolított nagytételű olajlopásig. Ismertette a diósdi kettős gyilkosság előzményeit és körülményeit, a több pénzszállító autó és bankfiók ellen elkövetett támadás kapcsán keletkezett csoporton belüli vitákat, fenyítéseket és “lehúzásokat”. A bíró többször utalt rá, hogy a bűnszervezetet Sz. István és Sz. Miklós, azaz Koszi Pista és Koszi Miki irányította.

P. Sándor – akit emberölés bűntette miatt első fokon húsz év fegyházra ítélt a Pest Megyei Bíróság – a 41 fős bűnözői kör tagjainak többségéről, az általuk elkövetett cselekményekről ugyanúgy részletekbe menően számolt be több száz oldalas vallomásában, mint a Koszi-klánon belüli hierarchiáról, illetve az emberölések előkészületeiről. A kedden első fokon kiszabott súlyos ítéletek indoklásakor elhangzott az is, hogy az olajlopásokat, gyilkosságokat, illetve fegyveres rablásokat egy tipikus bűnszervezet tagjai követték el.

A 26. rendű vádlottal szemben – magára és másokra is terhelő vallomására tekintettel- az emberölésen kívül elkövetett többi ügyben megszüntették az eljárást – mondta Bartkó Levente. Hozzáfűzte: az ítéletek kiszabásában sokat segítettek a telefonlehallgatások, a szakértői és a poligráfos vizsgálatok, illetve a gyanúsítottak egymásra tett “tartalmas” terhelő vallomásai.

Egyértelművé vált egyebek mellett, hogy a szervezetet a Koszi-testvérek irányították, illetve, hogy az olajlopások véghezvitelében nagy szerepet játszottak a Mol százhalombattai finomítójában “beszervezett” segítők. Az elvileg védett területről csakis így tudtak a bűnözők 30-40 ezer literes tartályokkal – egy éjszaka alatt többször is fordulva – üzemanyagot kivinni, valamint az olaj megcsapolására vezetéket kiépíteni.

Az ötéves, vagy azt meghaladó büntetési tételeket indokolva a bíró a bűnszervezetben való elkövetést, mint súlyosító tényezőt emelte ki. Elmondta, hogy a Koszi-klánban a bűnszervezet alsó határául szabott legalább 3 főnél sokkal többen, összehangoltan, jól kialakított hierarchiában hajtották végre a súlyos bűncselekményeket.

Hosszabb időre előre terveztek, minden “megmozdulásukat” alaposan előkészítettek – váltogatott telefonon, virágnyelven kommunikáltak, autókat, fegyvereket, ruhákat és egyéb kellékeket szereztek be jó előre, s egyfajta munkamegosztást is kialakítottak. A bíróság sok-sok mozaikdarabkából rakta össze a bűncselekmény-sorozatot – jegyezte meg a bíró, aki a diósdi kettős gyilkosság elkövetésének megszervezéséről részletekbe menően beszélt.

Mint mondta, az emberölés “négyes” döntés volt: C. A., P. I. és a Koszi-testvérek döntése, míg magát a gyilkosságot ketten hajtották végre, egyikük P. Sándor volt. A Pipás becenevű férfinak és Colos nevű testőrének azért kellett meghalnia, mert Pipás rájött az olajlopásra, sőt valószínűleg le is videózta a Mol-hálózatra csatlakoztatott vezetéket. Az ítéletek indokolása során elhangzott az is, hogy rengeteg fegyver gyűlt össze a Koszi-klánnál, amelyeket többségében használtak is.