A kormány “a mérlegelendő lehetőségek között” fontolgatja az egykulcsos, 16 százalék körüli személyijövedelem-adó (szja) bevezetésének lehetőségét – mondta a miniszterelnök szóvivője vasárnap Lovasberényben.

A rendkívüli kormányülés második napján tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az adócsökkentés a kormány által kijelölt egyik fő irány.

“A kormány előtt levő és mérlegelendő variációk közül az egyik egy egykulcsos, 16 százalékos mértékű személyi jövedelemadó rendszer. Amikor a kormány ezt elemzi, azt is vizsgálat alá veszi, hogy a családi elemek miként tudnak, vagy tudnának abban megjelenni”. Az átalakítás és a bevezetés időpontja is “a mérlegelendő szempontok között van” – mondta a szóvivő.

Hozzátette: azok a szempontok, amelyeket a Fidesz és a KDNP gazdaságpolitikájának homlokterébe helyezett, vissza kell, hogy köszönjenek az új adórendszerben is. “Ez is a mérlegelés része”.

A kormányprogramban az adórendszerről annyi szerepelt: csökkenteni kell az adónemek számát, egyszerűsíteni az adóbevallásokat, szélesíteni az egyszerűsített adózási módozatok körét, egyszerűsíteni kell, vagy ki kell iktatni a hosszú és bonyodalmas előzetes hivatali engedélyezéseket is, csökkenteni az adó- és statisztikai adminisztrációt.

Egy februári tévéinterjúban Orbán Viktor, a Fidesz elnöke arról beszélt, nem lehet egykulcsos az adórendszer, több kategóriára van szükség, és az adórendszernek figyelembe kell vennie, hogy a megkeresett összegből hányan élnek.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter márciusban egy televíziós interjúban azt mondta, hogy év közben lehet már módosítani az adószabályokon, de az igazi nagy, radikális, a családi adózást középpontba helyező adócsökkentést jövő év január 1-jétől három év alatt tervezik végrehajtani. Tavaly decemberben pedig beszélt arról, hogy a Fidesz előtt háromféle adóváltozat van. Az egyik verzió radikális szja-csökkentéssel, egykulcsos családi jellegű jövedelemadózással számol, a másik azt jelentené, hogy valamennyi adónemnél csökkentenék a jelenlegi kulcsokat, a harmadik pedig csak járulékcsökkentéssel kalkulál, de itt felmerült, hogy ne csak a munkaadói, hanem a munkavállalói járulék is mérséklődjék. A politikus 2008 végén azt mondta, érdemes megfontolni az egykulcsos személyi jövedelemadót és annak családi változatát.

Varga Mihály államtitkár 2009. szeptember végén a 47. közgazdász vándorgyűlésen fejtette ki azt az álláspontját, hogy a költségvetési kiadások kontrollja és 45 százalékos GDP újraelosztási arány mellett bevezethető az egykulcsos adó, amelynek már alacsonyabbnak kell lennie a Fidesz-kormány által tervezett 21-22 százaléknál.