Tiltakoznak a szakszervezetek a kormánytisztviselői törvény azon rendelkezése ellen, amely szerint az állam indoklás nélkül, két hónapos felmondási idővel megszüntetheti a kormánytisztviselővé váló köztisztviselők munkaviszonyát. Erről a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) vezetője, valamint a Liga Szakszervezetek elnöke beszélt szerdán.

Árva János, az MKKSZ elnöke elmondta: a törvény keddi elfogadása előtt az ügyben levelet írtak az Országgyűlés elnökének, valamint a köztársasági elnöknek, akitől azt kérték, hogy kezdeményezzen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságnál.

Szerinte a törvény “több sebből vérzik”, nem állja ki az alkotmányosság próbáját, teljesen idegen a magyar munkajogtól, valamint teljesen kiszolgáltatottá teszi az állami igazgatásban dolgozókat. Valamennyien potenciális veszélyben vannak – fűzte hozzá.

Árva János hozzátette, hogy a tervezetről nem volt semmiféle érdekegyeztetés. Jogilag nem is kellett egyeztetni, mert a tervezet egyéni képviselői indítványként került a parlament elé, és ez a kormányzati interregnum alatt történt – jegyezte meg.

Közlése szerint jövő kedden a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, amelynek tagja az MKKSZ, kibővített ülést tart, amelynek keretében vitát rendeznek a törvény hatásairól, továbbá egyeztetik a különböző javaslatokat arra vonatkozóan, hogy “mi a további teendő”.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke sérelmesnek nevezte a törvényt, és – mint mondta – a felmondásra vonatkozó rendelkezést alkotmányellenesnek tartják. Közölte, hogy ők is a köztársasági elnökhöz fordulnak és szintén kérik előzetes normakontroll kezdeményezését. Ha az államfő kezdeményezi ezt, akkor az halasztó hatállyal bír – mutatott rá.

Gaskó István kitért arra: mivel a kormány megalakulása előtt nyújtották be a törvényjavaslatot, utólagos munkára van szükség. Azt remélik, hogy ha a kormánnyal megkezdik a tárgyalásokat, akkor a törvényen annak hatályba lépése után is alakíthatnak – mondta.

Az Országgyűlés kedden fogadta el a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt, amely a kihirdetését követő nyolcadik napon, várhatóan június második felében lép hatályba.

Kapcsolódó cikk, háttér:

Törvény a kormánytisztviselők jogállásáról