Szalai Annamária bízik abban, hogy még a nyári ülésszak vége előtt megváltozik a médiatörvény. Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a Fidesz által delegált tagja szerdán úgy fogalmazott: a közszolgálati ágazat olyan válságtüneteket hordoz, amelyeket jó volna minél előbb megoldani.

Példaként azt említette, hogy az ORTT-nek jelenleg nincs elnöke, a rádió elnökének mandátuma pedig hamarosan lejár, és nem biztos, hogy első körben sikerül új vezetőt választani. Az MTV továbbá kezelhetetlen adósságállománnyal rendelkezik, és lehet, hogy jövő hónapban már nem tud fizetést adni dolgozóiak, továbbá két éve nincs is elnöke – sorolta.

Mint Szalai Annamária mondta, a köztelevízió több mint hat és fél milliárd forintnyi adósságot görget maga előtt. A problémák között említette azt is, hogy a közmédiumokat felügyelő testületi tagok száma rendkívül magas, így a rendszer “felesleges és pazarló”.

Mint fogalmazott, jogalkalmazóként azt tartaná jónak, hogy az új törvényi szabályozásban a közmédiumok és a kereskedelmi médiumok finanszírozása szét legyen választva. Arról azonban – mint mondta – nincsenek információi, hogy a készülő törvény hogyan oldja majd meg a közszolgálati médiumok hosszú távú, kiszámítható finanszírozását.

Arra a kérdésre, hogy az új szabályozás mit fog kezdeni a közmédiumok ma nagy létszámú civil kuratóriumi testületeivel, Szalai Annamária annyit mondott: a közpénzből működtetett médiumok esetében továbbra is célszerű volna megjeleníteni a tulajdonosi és a társadalmi kontrollt.