Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke vizsgálatot indított Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő ellen annak kiderítésére, hogy az ügyvédként is praktizáló politikus szakmai szabályokat sértett-e munkája során – olvasható a Magyar Televízió (MTV) Híradójának honlapján.

A hirado.hu csütörtöki értesülései szerint a kamara az eljárásban egyebek mellett azt akarja tisztázni, hogy a jobbikos képviselő megsértette-e az ügyvédekre vonatkozó szabályokat, amikor az általa túlzottnak tartott rendőri biztosításra hivatkozva lemondta részvételét egy tárgyaláson. Az ügyvédet a múlt hónapban sújtották rendbírsággal, miután a sok kommandósra hivatkozva lemondta a részvételét a tárgyaláson.

Réti József, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke az MTV-nek kifejtette: “Azt vizsgáljuk, hogy a különböző bírósági tárgyalásokon, amelyek a média figyelmének középpontjában álltak, elkövetett-e olyan szabálysértést, ami miatt fegyelmi felelősségre vonásnak helye lehet”.

Gaudi-Nagy Tamás a köztelevíziónak nyilatkozva azt mondta, nem tart attól, hogy a kamara elmarasztalja. “Én nyugodtan állok az eljárás elé, hiszen a kamara eddig is nagyon korrekten és következetesen képviselte az ügyvédi kar szempontrendszerét” – nyilatkozta a politikus.

A hirado.hu úgy tudja Gaudi-Nagy Tamás azt tervezi, hogy nem fizeti ki azt a 300 ezer forintos bírságot, amit a bírók az elmúlt egy hónapban szabtak ki rá, helyette leüli a két hónapot.

Az MTV szerint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) megengedhetetlennek tartja, hogy bárki sorozatos botrányokkal, provokációkkal lassítsa az ítélkezést. “A bíróságok minden rendelkezésükre álló eszközzel fellépnek az ellen, hogy ilyen cselekmények történjenek” – közölte Szűcs Péter, az OIT szóvivője a köztelevízióval.

Hozzáteszik: a Budapesti Ügyvédi kamara szabályzata értelmében a fegyelmi vétséget elkövető ügyvéd megrovást, vagy pénzbírságot kaphat, sőt akár ki is zárhatják a kamarából.