Nem számít a politikai hovatartozás – erről Pintér Sándor belügyminiszter beszélt a korrupcióval összefüggésben a Népszabadságnak adott interjújában, amelyben azt hangsúlyozta: egyik oldalon sem ajánlja senkinek, hogy kenőpénzt fogadjon el.

“Határozott elvárásom, hogy politikai hovatartozástól és kapcsolatoktól függetlenül mindenkivel szemben azonos mérce szerint járjanak el” – fogalmazott a tárcavezető, aki szerint a rendőrség és az ügyészség teszi a dolgát. Hozzátette: már a választások előtt magasabb fordulatszámra kapcsoltak, és – mint fogalmazott – “senkinek ne legyenek kétségei, nem csak az előző kormányok gyanús ügyeit fogják kivizsgálni”.

Arra a kérdésre, hogy sokan aggályosnák tartják a rendőrség és a titkosszolgálat egy kézbe került politikai irányítását, Pintér Sándor azt mondta: a világ számos országában mindig is így volt, és 2001. szeptember 11-e után azokban az országokban is összevonták a különböző biztonsági szolgálatokat, ahol korábban önálló szervezetként léteztek. Magyarországon a rendszerváltozáskor politikailag indokolt lépés volt a szétválasztás, ma már nem az – mondta Pintér Sándor. “A terrorveszély Magyarországot is arra kényszeríti, hogy racionalizálja a nemzet biztonságáért felelős erőit” – fogalmazott.

Az interjú során a miniszter arról is beszélt, hogy készül egy törvényjavaslat, amely kibővíti az önvédelem és önhatalom fogalmát. Azt mondta: olyan jogi helyzetet kívánnak teremteni rövid időn belül, hogy ne annak kelljen félnie határozott fellépésének következményeitől, aki a saját konyhájában éjszaka tetten ér egy betörőt, hanem annak, aki a tulajdonos, az ott lakó engedélye nélkül bement oda. Leszögezte ugyanakkor, hogy semmiképpen sem szeretné fegyverkezésre szólítani az embereket.

Az interjú teljes terjedelmében elolvasható a Népszabadság Online oldalán