Az Országgyűlés Állami Számvevőszék elnökét és alelnökeit jelölő eseti bizottsága hétfői ülésén Domokos Lászlót javasolta az ÁSZ elnökének és Warvasovszky Tihamért a szervezet alelnökének. Június 28-án választhat a Ház.

Dancsó József, a bizottság fideszes elnöke a testület hétfői, több mint két és fél órás zárt ülése után újságíróknak elmondta: két jelölésről tárgyaltak. Domokos Lászlót az ÁSZ elnökének és Warvasovszky Tihamért, a szervezet alelnökének jelölték.

Mindkettőjüket a Fidesz-KDNP javasolta a szervezet vezető tisztségeibe, más frakciók nem éltek a jelölés jogával – tette hozzá.

Dancsó József örömét fejezte ki, hogy hozzájárulhattak ahhoz, hogy a hat hónapig vezető nélkül működött Állami Számvevőszék tekintélye visszaállhasson. Arról, hogy hosszúra nyúlt a bizottság ülése, azt mondta, alapos szakmai műhelymunka folyt, a jelöltek a képviselők minden kérdésére igyekeztek megfelelni.

Hozzátette: a házelnöknek megküldik a bizottság határozatát, ő jelöli ki várhatóan a költségvetési bizottságot a nyilvános meghallgatásra. Ezt követően szavazhat a Ház a jelöltekről.

Az ÁSZ korábbi elnökének, Kovács Árpádnak 2009. december 9-én járt le a megbízatása, míg a szervezet két alelnökének személyéről 2001. óta nem tudnak megegyezni a politikai erők.

A Fidesz-frakció vezetője, Lázár János június 14-én jelentette be: Domokos László fideszes országgyűlési képviselőt jelölik az Állami Számvevőszék elnökének, alelnökének pedig Warvasovszky Tihamért, Székesfehérvárnak az MSZP, az SZDSZ és a Fehérvári Polgárok Egyesülete támogatásával megválasztott polgármesterét.

Domokos László jelölését az ellenzék élesen bírálta az általa igénybe vett lakhatási támogatás miatt, de a Fidesz frakció kiállt jelölése mellett. Warvasovszky Tihamér szakmai munkája elismeréseként értelmezte, hogy a Fidesz-frakció az Állami Számvevőszék alelnökének jelölte. A székesfehérvári szocialisták szerint Warvasovszky Tihamér, a város polgármestere egyéni boldogulását helyezi előtérbe, amikor egy “jól fizető állásért” befejezi székesfehérvári pályafutását.

Június 28-án, hétfőn dönthet az Országgyűlés az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének és alelnökének személyéről. Lázár János úgy fogalmazott: reméli, hogy ezen a napon sikerül megválasztani a két tisztségviselőt.