Felszámoltak a közelmúltban egy hamisítványokkal kereskedő bűnszervezetet az Egyesült Államokban. Az akció során a hamis márkajelzésű ruházati termékek mellett a szakértők több mint fél millió darab hamis óvszert is lefoglaltak.

A The New York Times beszámolója szerint fejenként 3 és 5 év közötti börtönbüntetés kiszabását kérte a szövetségi ügyész arra a két kereskedőre, akiket különböző hamisítványok, köztük veszélyes hamis óvszerek importálásával és értékesítésével gyanúsítanak a New York-i hatóságok. A testvérpár ZX Trading néven működő vállalkozása keretében csempészett be Kínából az országba többféle hamis terméket, köztük táskákat, ruhaneműket és napszemüvegeket.

A szakértők szerint az ügy legaggasztóbb eleme az a több mint fél millió darab, Trojan márkanévvel ellátott hamis óvszer, amelyeket a kereskedők telephelyén folytatott ellenőrzés során találtak meg. A szakértői vizsgálat ugyanis megállapította, hogy a hamisítványok a csomagolással ellentétben nem voltak spermicid anyaggal kezelve, ráadásul a vízáteresztő tesztelésen is megbuktak. A brooklyni ügyészségi hivatal közleményében “közveszélyesnek” minősítette a hamis óvszereket, amelyekkel állásfoglalása szerint nem csak a nem kívánt terhességet nem lehet elkerülni, de használatuk jelentős egészségügyi kockázatot is jelent.

A hamis óvszerek gyártása fellendülő “üzletágnak” számít Kínában. A The Times of London egy tavalyi híradása szerint a kínai hatóságok Hunan tartományban számoltak fel egy óvszergyártó üzemet. Az üzem nem steril körülményei között több mint 2 millió darab, Durex és Rough Rider márkanévvel ellátott hamis óvszer készült, amelyek növényi olajjal voltak síkosítva.