Sólyom László a demokrácia alapvető intézményeinek nevezte az önkormányzatokat a Magyar Polgármesterek VIII. Világtalálkozóján vasárnap Gödöllőn, ahol Tállai András államtitkár az önkormányzati finanszírozási rendszer reformjának szükségességére, Sepsey Tamás az Állami Számvevőszék segítőkész kontrolljára, Csabai Lászlóné polgármester pedig az uniós források átalakítására hívta fel a figyelmet.

Az államfő beszédében hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok ellensúlyt képeznek a központi hatalommal szemben az alkotmány és a törvények keretei között, így ők “a demokrácia iskolái”. Fontos az is, hogy a települési képviseletek legyen sokszínűek, így minél több helyi erő képviseltetheti magát az önkormányzatokban – mondta.

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az önkormányzati finanszírozási rendszer teljes reformjának szükségességét és azt hangsúlyozta, hogy a közszolgáltatási minimumot a jövőben vállalnia kell az államnak. Emlékeztetett rá, hogy az önkormányzatok széles feladatrendszert látnak el, ehhez viszont eddig nem kaptak elég infrastruktúrát és pénzügyi források az államtól. Ezért meg kell vizsgálni, hogy maradjanak-e az egészségügyi és oktatási szolgáltatások minden esetben a hatáskörükben – fogalmazott. Beszámolt arról is, hogy az önkormányzatok eladósodottsága 2005 óta a háromszorosára nőtt, ma már 1.020 milliárd forintos hitelállománnyal rendelkezik az önkormányzati szféra.

Az Állami Számvevőszék a korábbi, revizori típusú ellenőrzés helyett mindinkább egy újfajta, segítőkész, nem a hibát mindenáron kereső, hanem az ellenőrzött szervezet irányítási, gazdálkodási rendszerének jobbítását szolgáló kontrollját ígérte Sepsey Tamás a számvevőszék főigazgató-helyettese. Úgy vélte: az új szemlélet hatékonyabban szolgálja az önkormányzatok gazdálkodási rendszerének javítását.

Említést tett az önkormányzatok nagy részénél fennálló forráshiányról és arról, hogy ezt hitelfelvétellel, kötvények kibocsátásával igyekeznek egyensúlyban maradni. A kötvényállomány tavaly már elérte a 473 milliárd forintot és a tapasztalat szerint az önkormányzatok a pénzt nem költötték el, hanem pénzpiaci műveletekre használták fel, amit az ÁSZ nagyon kockázatos dolognak tart, és javasolja a kormányzatnak a gyakorlat felülvizsgálatát. Ez annál is inkább indokolt, mert van már olyan önkormányzat, amely csaknem 100 millió forintot bukott, a pénzpiaci művelettel. Ennyi közpénzt úsztatott el – tette hozzá.

Az önkormányzatok eredményes működéséhez szükség lenne az EU elosztási rendszere jelenlegi gyakorlatának átgondolására – jelentette ki Csabai Lászlóné előadásában.

Nyíregyháza MSZP-s polgármestere kifejtette: álláspontja szerint a források felhasználásáról helyben kellene dönteni. Ily módon ugyanis a ma nehézkes, túlságosan bonyolult bürokráciát le lehetne egyszerűsíteni. Tarthatatlan ugyanis, hogy sok esetben egy jó pályázat valamilyen betűelírás, vagy egyéb jelentéktelen hiba miatt akad fenn a szűrön. Más esetben pedig évek múlva, derül ki, hogy az elfogadott pályázat pénzei valamilyen felesleges beruházásra mentek el.

Kritikaként fogalmazta meg a polgármester, hogy a közbeszerzési törvény túl bonyolult, ami akadályozza az ésszerű döntéseket és alkalmat teremt a korrupcióra, ezért változtatást igényel. Ugyancsak sürgető feladatként jelölte meg a cigánykérdés rendezését, mert a probléma szőnyeg alá söprése önkormányzatok sorát hozhatja lehetetlen helyzetbe és nehezen kezelhető társadalmi feszültségekhez vezethet – figyelmeztetett rá. A polgármester e kijelentését a teremben elismerő nagy taps követte.

A polgármester kitért a szektorsemleges finanszírozás fontosságára is. Amint kifejtette, gyakori zavart idéz elő az önkormányzatok munkájában, hogy egyazon szociális ellátási feladatért más összegű finanszírozásban részesül az önkormányzat, a civil szervezetek és az egyház. E kérdést nem korrekciós tételekkel, hanem egyértelmű szabályozással lehet rendezni – húzta alá.

A tanácskozáson kitüntetések átadására is sor került. A magyar önkormányzatiság fejlesztéséhez kimagasló módon hozzájáruló tevékenységének elismeréseként Polgármesteri Ezüstlánc Díjban részesült Baranyi István pusztaföldvár és Bukovsky János, a felvidéki Deáki polgármestere. A díjat Sólyom László, illetve Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke nyújtotta át.