Sólyom László köztársasági elnök hétfőn aláírta a választási eljárásról szóló törvényt – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH).

Az Országgyűlés múlt hét hétfőn 257 igen és 99 nem szavazattal fogadta el a választási eljárásról szóló törvény módosítását fideszes képviselők kezdeményezésére. A törvény szerint már az ősszel esedékes önkormányzati választáson is rövidebb lehet a kampány, kampánycsend pedig csak a szavazás napján lesz 0 órától 19 óráig.

A változtatások alapján a választást ezentúl legkésőbb nem 72, hanem 60 nappal a szavazás napja előtt kell kitűzni, így 12 nappal rövidülhetnek a választási kampányok. (A kampány a választás kitűzésétől a szavazás napjának kezdetéig tart.)

Változik a kampánycsend időtartama is: csak a szavazás napján 0 órától 19 óráig lesz tilos választási kampányt folytatni. (Eddig nemcsak a voksolás napján, hanem az azt megelőző napon is tiltott volt a korteskedés.)

Az eddiginél kevesebb nap áll majd rendelkezésre az ajánlószelvények gyűjtésére is.

Az államfő aláírta azt a fideszes Horváth Zsolt által jegyzett törvényt is, mely szerint minden általános választás – az országgyűlési, az önkormányzati és az európai parlamenti voksolás – előtt megújul az Országos Választási Bizottság (OVB). Már az őszi önkormányzati választások előtt új tagokat választanak a jelenlegi testületbe, amelynek tagjait az áprilisi országgyűlési választások előtt választották meg négyéves mandátummal.

Sólyom László hétfőn aláírta – a korábban általa visszaküldött – a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt is. A törvény szerint a kormánytisztviselők munkaviszonyát az állam indoklás nélkül, két hónapos felmondási idővel megszüntetheti. (A visszaküldés után elfogadott jogszabályt az államfő másodszorra már nem tárgyaltathatja újra.)

A jogszabályt, annak június 8-i elfogadását követően az államfő nem írta alá, hanem megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. A Ház zárószavazás előtt egy módosítócsomag elfogadásával kibővítette a törvényt, annak hatálya alá vonta a közigazgatási államtitkárokat és a helyettes államtitkárokat, azaz a szakmai vezetőket; nem változtatott viszont a parlament azon a passzuson, amellyel az államfő nem értett egyet: így a munkáltatók a kormánytisztviselőket indoklás nélkül menthetik majd fel. A köztársasági elnök álláspontja szerint az indoklás nélküli elbocsátás lehetősége ellentétes az Európai Unió jogával.

A KEH közlése szerint a köztársasági elnök aláírta a közoktatásról szóló törvényt, a kisebbségi önkormányzati képviselők számának csökkentése érdekében szükséges törvények módosítását, valamint a helyi iparűzési adóval kapcsolatos egyes törvények módosítását is.