Sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azt a brüsszeli hírt, amely szerint nem hosszabbítja meg az Európai Bíróság magyar tagjának megbízatását a küldő ország – tudta meg a Kormányzati Kommunikációs Államtitkárságon hétfőn.

Czúcz Ottó 2004-ben lett az Európai Bíróság Elsőfokú Bíróságának tagja. Ebben a testületben minden uniós tagország egy bíróval képviselteti magát.

Czúcz Ottó hatéves mandátuma 14 bírótársáéval együtt augusztus 31-én jár le, ezt a küldő állam javaslatára az uniós tagállamok kormányait képviselő tanács újabb hat évvel meghosszabbíthatja. A megüresedő bírói helyeket augusztus 31-e előtt kell betölteni.

A 14 lejárt mandátumú európai bírósági bíró közül 4 nem szerepel a küldő ország által újrajelöltek listáján, egyikük a magyar bíró.

Czúcz Ottó a Szegedi Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát 1971-ben. Előadó volt a Munkaügyi Minisztériumban, majd oktatott, 1992-től 1997-ig a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese volt. Alkotmánybíróként tevékenykedett 1998 és 2004 között, ezután lett az Európai Bíróság Elsőfokú Bíróságának bírája.