A Human Rights Watch nevű nemzetközi emberjogi szervezet szerint három uniós tagállam kínzással szerzett hírszerzési adatokat használ fel. Az érintettek azzal védekeznek, gyakorta lehetetlen megítélni, hogy a külföldi államok honnan és milyen módszerekkel szerezték meg a számukra értékes információkat.

Nagy-Britannia, Franciaország és Németország a terror elleni harcban olyan hírszerzési adatokat hasznosít, melyekhez más országokban kínzással jutottak hozzá – derül ki a Human Rights Watch (HRW) kedden nyilvánosságra hozott jelentéséből. Az AFP által ismertetett dokumentum szerint ezeket az információkat olyan országok titkosszolgálataitól szerezték be (ezen országok közé tartozhat Algéria, Szíria, Jordánia, az Egyesült Arab Emirátusok, Üzbegisztán és Pakisztán), melyek rutinszerűen alkalmazzák a kínzást, ez a gyakorlat azonban – hangsúlyozza a jogvédő szervezet – az egész Európai Unió reputációját aláássa.

Judith Sunderland, a HRW nyugat-európai kutatója szerint Berlinnek, Párizsnak és Londonnak a kínzások eltörlésén kellene fáradozniuk, nem pedig az ilyen úton megszerzett hírszerzési adatokra támaszkodniuk. A Reuters szerint Nagy-Britannia még márciusban azzal védte ezen gyakorlatát, hogy „nem engedheti meg magának azt a luxust”, hogy csak olyan ügynökségek információit hasznosítsa, melyek megfelelnek a brit normáknak, mivel „a másoktól megszerzett hírszerzési adat brit életeket menthet meg”.

Bár mind a három szóban forgó tagállam elítéli a kínzás gyakorlatát, gyakran elhangzik az a vélemény is, hogy az adatokat átvevő országok sokszor nem lehetnek biztosak abban, hogy más államok hogyan szerezték meg az adott információt. Ha pedig túlságosan is mélyre akarnának ásni, az a kapcsolatok romlásához, ezzel egyidejűleg pedig az információáramlás bedugulásához vezetne.

A nemzetközi jogvédő szervezet szerint a három uniós tagállam hírszerzésénél nincsen részletesen szabályozva, hogy miként kell eljárni azokkal az adatokkal, melyek kínzást alkalmazó országokból származnak. A Human Rights Watch mindazonáltal úgy véli: ez a gyakorlat nem csak az EU kínzásellenes irányvonalával megy szembe, de az efféle adatoknak a bűnügyi eljárásokban való felhasználását a nemzeti és a nemzetközi törvények is tiltják.