A díjfizetés módját a fizetési meghagyásos eljárásról szóló 2009. évi L. törvény, annak is a 46. §-a, valamint a díjfizetésről rendelkező 26/2010. (V. 11.) IRM rendelet szabályozza.

2010. június 1-jétől kezdődően a fenti jogszabályok alapján a díjfizetés

  • elektronikus kérelem benyújtására kötelezettek, azaz jogi képviselővel eljárók, és jogi személy szervezetek részére kizárólag bankkártyával kezdeményezett átutalással;
  • papír alapú kérelmet és szóbeli kérelmet előterjesztők számára kizárólag postai készpénzátutalási megbízással teljesíthető.

2011. március 1-jétől lesz választható díjfizetési lehetőség a banki átutalás, illetve elektronikus kérelmet előterjesztők számára a kamarával történt megállapodás alapján a keretösszegből lehívással történő díjfizetés. A díjfizetés esedékességét és azt, hogy a kérelem mindaddig nem is rögzíthető a MOKK rendszerében, amíg a kérelmező díjfizetési kötelezettségének nem tett eleget, az Fmhtv. 46. § (1) bekezdése tartalmazza.

A kérelmet elektronikusan aláíróknak a rendszerben teljes körű regisztrációval rendelkező felhasználóknak kell lenniük (felhasználónév-jelszó, elektronikus aláírás, értesítési e-mail cím megadásával). Díjfizetést a rendszer online (bejelentkezett) állapotban a kérelem elektronikus aláírását követően kér. Ugyanakkor az is egy lehetőség, hogy a jogi képviselő regisztrált felhasználóként a kitöltött, és saját gépre mentett kérelmet offline módon, nem bejelentkezett állapotban (a saját gépén) aláírja, majd a megbízónak eljuttatja az aláírt .es3 formátumban mentett kérelmet, és a megbízónál egy regisztrált felhasználó (pl. a jogi képviselő) felhasználónevének és jelszavának megadásával, elektronikus aláírás nélkül a kérelmet betöltheti a rendszerbe (benyújthatja) valaki, és ekkor a megbízó megfelelő bankkártyájával teljesíti is a díj megfizetését. Ez utóbbi személy kizárólag a betöltés és díjfizetés funkciókat éri el a rendszerben. Jogi képviselőknél felmerülő bankkártyás fizetési-elszámolási problémákra egyébként megoldás lehet az is, ha az ügyvédi letéti számlához kapcsolható, megfelelő bankkártyáról történik a díj megfizetése. Erről egyes területi ügyvédi kamarák egyeztetnek a pénzintézetekkel.

Az elektronikus díjfizetésre alkalmas bankkártyák meghatározása a www.mokk.hu honlapon, a Fizetési meghagyásos eljárások menüpont alatt közzétett Fizetési meghagyásos eljárás – Gyakran Ismételt Kérdések között, annak is 1. pontjában történt meg.

A MOKK ügyfélszolgálata a +36-1-231-4008-as telefonszámon, és az fmhinfo@mokk.hu e- mail címen érhető el.

A fent hivatkozott jogszabályok szöveg megtekinthető →