Tavaszra lesz preambuluma az alkotmánynak – jelentette ki Orbán Viktor szerdán, miután részt vett az LMP frakcióülésén. A miniszterelnök szerint ha megszületik a preambulum, a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozat okafogyottá válik. Sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy azt javasolja az embereknek, ha hitelt vesznek fel, forint alapút igényeljenek.

A nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat kifüggesztésével kapcsolatban úgy fogalmazott: a kormány kellő eleganciával fogalmazta meg a szándékát: ott, ahol kormányzati alkalmazottak dolgoznak, a dokumentumnak láthatónak kell lennie. “Továbbra sem nyugszom bele abba, hogy akárcsak egy olyan állami alkalmazott is legyen Magyarországon, aki azt gondolja, hogy lehet folytatni azt, mint ami az elmúlt nyolc évben Magyarországon történt”. Ezt a változást minden állami alkalmazottnak látnia kell: nincs lopás, nincs hatalmaskodás, nincs többé olyan, hogy az állampolgárt nem segítségre szoruló ügyfélnek tekintik, hanem alávetettnek – sorolta a kormányfő.

“Ragaszkodom ahhoz, hogy ezt – nap mint nap akár – minden magyar állami alkalmazott lássa” – tette hozzá Orbán Viktor.

Szerinte azért is fogalmaztak helyesen, mert nem kötelezték a nem állami intézményeket arra, hogy elhelyezzék a nyilatkozatot.

Szólt arról is, hogy semminek sem örülne jobban, mintha kifüggeszthették volna a mai magyar hatályos alkotmány preambulumát“ha lenne, csak nincs”. Hangsúlyozta azonban, “lesz ilyen preambulum, tavaszra lesz, lesz alkotmány, annak lesz preambuluma, az össze fogja foglalni azokat az értékeket, amelyek összekötnek bennünket, amelyek világossá teszik az államigazgatásban dolgozók számára, hogy milyen értékek mentén kell érintkezniük a választópolgárokkal, hogy kell ellátni a munkájukat”. Amint ez megszületik, a mostani nyilatkozat okafogyottá válik – mutatott rá a kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy biztosítanak-e központi forrásból pénzt arra, hogy megfelelő minőségben jelenjen meg a nyilatkozat, Orbán Viktor úgy válaszolt: ha ilyen kérés érkezik, hogy “segítséget kérnek a bekeretezéshez és egyebekhez, akkor természetesen örömmel állunk rendelkezésre”. Azzal kapcsolatban, hogy több intézmény jelezte, nem teszi ki a nyilatkozatot, a kormányfő azt mondta: a központi közigazgatás és a középszintű közigazgatás által működtetett intézményeknél vitának nincs helye. Minden, ezen a körön kívül eső intézményben az adott vezetők döntenek arról, hogy mi az, amit az intézményen belül helyesnek, rendben lévőnek tartanak a törvény keretein belül; “úgy döntenek, ahogy jónak látják” – közölte.

Orbán Viktor kérdésre beszélt a házelnökjelölés menetéről is, és elmondta: ugyanazt az eljárást fogja követni, mint a köztársasági elnök esetében. Tárgyal az elnökség, ha több személyt érintenek a felmerülő javaslatok, mindenkivel külön beszélni fog, utána tárgyal a frakcióvezetéssel, majd írásban javaslatot lesz a képviselőcsoportnak – ismertette. “A végkifejlet ügyében éppen ezért (…) most még nem nyilatkozhatok” – mondta. Közölte azonban, reményei szerint a jövő héten már írásos javaslat lesz a Fidesz-KDNP-frakció előtt a házelnök személyével kapcsolatban.

A devizahitelesek helyzetével összefüggésben – kérdésre válaszolva – Orbán Viktor azt javasolta az embereknek, ha hitelt vesznek fel, forint alapút igényeljenek. Ha valaki nem forint alapú hitelt vesz fel, olyan árfolyamkockázatokat vállal, amelyek kivédésében a magyar kormány csak bizonyos mértékig tud segítséget nyújtani – hangsúlyozta.

Közölte: a már bajban lévő emberek számára fel kell állítani a nemzeti eszközkezelő társaságot, amely lehetőséget ad a fizetni nem tudó embereknek arra, hogy ne kelljen elhagyniuk a lakásukat, vagy ha mégis, akkor semmiképpen ne kerüljenek az utcára. Erről a kérdésről a bankokkal már folytak “tapogatózó” megbeszélések, és lesznek hivatalos tárgyalások is – fűzte hozzá a miniszterelnök. Össztársadalmi szempontból is az indokolt, hogy “ne engedjük, hogy földönfutóvá tegyék a hitelezők azokat az embereket és családokat, akik ma nem tudnak megfelelni a hitelszerződésben vállalt fizetési kötelezettségüknek” – hívta fel a figyelmet.

Kapcsolódó cikkek:

A bírósági szervezet független és pártatlan, nem tehet közzé politikai nyilatkozatot – Az OIT sem teljesítheti a kormány határozatát→

Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat – Alkotmányellenes kormányhatározat? – Az Ab és a KEH nem tesz eleget a kormány kérésének→