Hatályba lépett az az amerikai jogszabály, amely elvárja a helyi egyetemektől, hogy az illegális fájlcserét akadályozó, illetve a jogsértő tevékenységtől hallgatóikat elrettentő intézkedéseket vezessenek be. Azok az oktatási intézmények, amelyek a kötelezettségnek nem tesznek eleget, az állami támogatások elvesztését kockáztatják.

Ez év július 1-jén lépett hatályba az amerikai törvényhozás által 2008-ban elfogadott, az amerikai felsőoktatási intézményeket kalózkodás elleni fellépésre kötelező Higher Education Opportunity Act. A törvény célja, hogy az egyetemek által fenntartott hálózatokon az illegális fájlcsere arányát visszaszorítsa, de ne akadályozza az oktatási és kutatási célú internetelérést. A The Associated Press híradása szerint a jogszabály nem fogalmaz meg teljesíthetetlen elvárásokat az oktatási intézményekkel szemben, de elvárja, hogy legalább egy technológiai alapú, a jogsértő magatartástól elrettentő intézkedést alkalmazzanak, ellenkező esetben elesnek az intézmények számára kiutalt állami és szövetségi támogatásoktól.

A jogszabály szerint a felsőfokú oktatási intézmények mindegyike köteles figyelmeztetni hallgatóit az illegális fájlmegosztás veszélyeire, káros hatásaira és potenciális következményeire. A törvény által lehetővé tett intézkedések között az illegális fájlcserélő hálózatokhoz történő hozzáférés blokkolása, a jogsértő hallgatók figyelmezetése, a jogtulajdonosok felszólításaira történő reagálás és széleskörű tájékoztató és oktató kampányok folytatása is szerepel.

A kezdeti, az egyetemi hallgatók jogai miatt aggódó ellenérvek ellenére, az egyetemek és főiskolák pozitívan fogadták a törvény bevezetését, amelynek oka, hogy az intézmények többsége már több éve alkalmaz az internethálózatuk illegális használatát tiltó programokat. Mindazonáltal, mivel minden ősszel új hallgatók százai kezdik meg a tanévet, ezen intézkedések hatékonyabb rendszerére és összehangolására van szükség.

Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége (RIAA) 2008 ősze óta közel 270 ezer figyelmeztetést küldött ki a főiskolák és egyetemek számára. A RIAA elnöke, Cary Sherman szerint a jogszabály hatékonysága még kérdéses, de véleménye szerint a megfelelő fokozatosság alkalmazásával eredményes lehet. A zeneipari szakember példaként a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemet (UCLA) említette, ahol a kalózkodás elleni programnak köszönhetően gyakorlatilag nincs szükség a hallgatók ismételt figyelmeztetésére. Az UCLA folyamatosan továbbítja a jogtulajdonosoktól érkezett figyelmeztetéseket az érintett hallgatók felé, míg a visszaeső illegális letöltők számára hallgatói jogviszonyuk egy szemeszternyi felfüggesztését helyezi kilátásba.

Más intézmények, mint például az Illinois-i Állami Egyetem a fájlcserélő rendszerekhez történő teljes körű hozzáférést blokkolják. Az intézmény ugyanakkor fenntart egy olyan weboldalt is, amely a legális letöltési forrásokról tájékoztatja a hallgatókat. A Michigan-i Egyetem – egy másik utat választva – olyan szoftvert használ, amely minden egyes feltöltésnél, legyen az legális vagy illegális, figyelmezteti a felhasználókat, hogy a szerzői jog által védett tartalmak megosztása törvénybe ütköző cselekedet. Az intézmény szerint a program elindítása óta töredékére esett vissza a jogtulajdonosoktól kapott értesítésék száma.