Nem múlik el nyár anélkül, hogy legalább egy utazási iroda ne menne csődbe, és ne rekednének külföldön utasok. Idén újabb utazási iroda szűnt meg, annak ellenére, hogy engedéllyel és megfelelő vagyoni biztosítékkal rendelkezett. Hogy minden utast kárpótolni tud-e a vagyoni biztosíték alapján a biztosító, az még kérdéses.

Törölte a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal a Karya Tour utazási irodát nyilvántartásából. Az irodának körülbelül 550 utasa rekedt külföldön, ők a biztosító segítségével valamennyien hazaérkezhetnek. Az azonban még kérdéses, hogy azok, akik még nem utaztak el, visszakapják-e a befizetett összeget, és a vagyoni biztosítékul szolgáló 317 milliós összeg elég lesz-e az ő kárpótlásukra is.

Utazásszervező tevékenységet Magyarországon csak olyan vállalkozás folytathat, amely rendelkezik a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal engedélyével, egyszersmind megfelelő vagyoni biztosítékkal. Ez utóbbi éppen azokat az eseteket van hivatva megoldani, mint a Karya Tour csődje, azaz a kint rekedt utasok hazaszállítását, az itthon maradt ügyfelek kárpótlását.

Kérdéses azonban, hogy a vagyoni biztosíték mértéke megfelelő-e ezekben az esetekben, hiszen azt ma még nem látja előre senki, a Karya Tour 317 milliós vagyoni biztosíték összege minden fogyasztó kárát fedezi-e majd. Ez pedig ismételten felveti annak szükségességét, hogy az utazási irodák vagyoni biztosítékának mértékét emelje a jogalkotó, hogy egy fogyasztó se járjon pórul és veszítsen pénzt amiatt, mert az iroda csődbe ment.

A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület javasolja egyúttal, hogy a Parlament Fogyasztóvédelmi bizottsága foglalkozzon az utazási irodák helyzetével, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő a jövőben.