Kibővítené a kormány azok körét, akikre vonatkozik a kilakoltatási moratórium; a törvényjavaslat értelmében azokat sem lakoltathatnák ki, akikkel szemben ez lenne a következő lépés.

Rétvári Bence államtitkár, a javaslat beterjesztője hétfőn a parlamentben azt mondta: a moratórium a téli hónapok végéig, március 31-ig tartana és többek között azokra a természetes személyekre vonatkozna, akik máshogy nem tudják megoldani lakhatásukat, illetve azokra is, akik ezzel nem korlátozzák mások lakhatáshoz való jogát.

A javaslat az államtitkár expozéja szerint nem tesz különbséget abban, hogy milyen ok vezetett a kilakoltatáshoz, de nem jelenti azt, hogy minden érintett a lakásában maradhat a moratórium lejárta után. Ez egy ideiglenes lépés, amely arra szolgál, hogy időt és lehetőséget biztosítson az adósságkezelésre – közölte.

Rétvári Bence hangsúlyozta, a moratórium után és alatt fontos feladat vár az érintettekre. Olyan adósságkezelési intézményeket kell létrehozni, amely garantálja a követelés behajtását, de nem termeli újra a szociális problémákat. Az adósoknak alkalmazkodniuk kell az intézményrendszerhez és a felkínált segítségekhez, a megszokott életmódjukat, rutinjukat egy felelősségteljesebbre kell cserélniük – mondta.

Hozzátette: ősszel nyújtják be a parlamentnek a nemzeti eszközkezelő társaság megalakításáról szóló javaslatot.