Tizenöt tagú eseti bizottság jelölhet tagot az Alkotmánybíróságba (Ab) az Országgyűlés által hétfőn elfogadott országgyűlési határozat értelmében. Alkotmánybíró-jelöltté az válik, aki legalább nyolc bizottsági tag támogatását bírja a tíz kormánypárti képviselővel működő testületben.

A Ház 257 igen, 62 nem szavazat és 44 tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot. Igennel szavaztak a kormánypárti képviselők, nemmel a jobbikos és LMP-s politikusok. A szocialista frakció tagjai – négy nemmel szavazó politikus kivételével – tartózkodtak.

Az alkotmányügyi bizottság által beterjesztett javaslathoz egyetlen módosító indítványt sem fogadott be a Ház.

Az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottságba a Fidesz nyolc, a KDNP, az MSZP és a Jobbik kettő-kettő, az LMP pedig egy tagot ajánlhat, a bizottság elnökére a kormánypárti, alelnökére az ellenzéki képviselőcsoportok a bizottsági tagságra jelöltek köréből terjesztenek elő javaslatot.

A bizottság akkor is megalakul, ha valamelyik képviselőcsoport nem vesz részt az ajánlásban, illetve a jelölésben, de az országgyűlési arányoknak megfelelő szavazati arányok ilyenkor is változatlanok maradnak. Az alkotmánybíró-jelöltté az válik, aki legalább nyolc bizottsági tag igen szavazatát megkapta.

Az Alkotmánybíróságról szóló törvény szerint az Ab tizenegy tagból áll, Bihari Mihály és Kukorelli István megbízatásának megszűnése miatt azonban 2008. július 4-e óta két alkotmánybírói tisztség betöltetlen.

Az alkotmány frissen módosított szövege szerint “az Alkotmánybíróság tizenegy tagját az Országgyűlés választja. Az Alkotmánybíróság tagjaira – a képviselőcsoportok közötti létszámarányokat is figyelembe véve az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselőcsoportjainak tagjaiból álló jelölőbizottság tesz javaslatot. Az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges”.

A Ház korábban elfogadta az alkotmánybíró-jelöléssel kapcsolatos, Sólyom László köztársasági elnök által visszaküldött törvényeket, azaz az alkotmánynak, illetve az alkotmánybírósági törvénynek az alkotmánybírákat jelölő bizottság összetételére vonatkozó szabályokat. A visszaküldés után módosított változat azt rögzíti, hogy az Alkotmánybíróság tagjaira – a visszaküldött szövegben szereplő nyolctagú jelölőbizottság helyett – a képviselőcsoportok által jelölt, legalább kilenc és legfeljebb tizenöt képviselőből álló testület tesz javaslatot.

Kapcsolódó cikk:

Önálló és független Alkotmánybíróságot! – Változnak az alkotmánybírák jelölésének szabályai