Az elhúzódó igazságszolgáltatási reform miatt csúszhat Románia jövő tavaszra tervezett csatlakozása a schengeni térséghez – nyilatkozta Traian Basescu román államfő.

A román államfő sajtótájékoztatón reagált az Európai Bizottság kedden (2010. július 20.) közzétett jelentésére, amelyben Brüsszel a román igazságszolgáltatási reform állapotát értékelte. Basescu szerint a jelentés tartalmi szempontból valós megállapításokat tartalmaz, ugyanakkor indokolatlanul kemény az a megfogalmazás, miszerint Románia nem tartja tiszteletben az Európai Unióval szemben vállalt kötelezettségeit.

Ezt az értékelést a brüsszeli jelentés a magas rangú tisztségviselők, bírák és közhivatalnokok vagyonának ellenőrzésére hivatott feddhetetlenségi ügynökség (ANI) működéséről szóló törvény kapcsán fogalmazta meg. A román szenátus felvizezte az alkotmányellenesnek talált jogszabályt, megnyirbálta az ügynökség hatásköreit, ellehetetlenítette az intézmény hatékony működését.

Basescu elismerte, hogy ez valóban így van, és emlékeztetett arra, hogy ő maga is elégedetlen a jogszabállyal. Ám szerinte a jelentés egyensúlya felborul, ez a téma negatív végkicsengést ad az egész dokumentumnak, és beárnyékolja a reformok terén tett egyéb előrelépéseket.

Hangsúlyozta, hogy kötelességének érzi megvédeni Romániát, és bejelentette, hogy Bukarest külön tájékoztatja a többi 26 tagállamot az előrelépésekről és a hiányosságokról, hogy senkiben se maradjon olyan benyomás, miszerint Románia nem tartja tiszteletben az EU-val szemben vállalt kötelezettségeit.