Az ombudsman szerint ezerszámra közlekednek az utakon a hatóságok által a forgalomból – akár évek óta – kivont járművek. Szabó Máté megdöbbentőnek tartja a helyzetet és az ügyben az illetékes miniszterekhez fordult.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a hatályos jogszabályok visszáságával magyarázta a problémát. Ezek szerint ugyanis nemcsak az eladónak, hanem a vevőnek is tizenöt napon belül be kell jelentenie a tulajdonosváltozást.

A bejelentett eladás, de be nem jelentett vétel esetén a hatóság -az átírás elmulasztása- indokával a járművet papíron ki is vonhatja a forgalomból” – emlékeztetett az ombudsman.

Szabó Máté a jogszabályból fakadó másik problémára is felhívta a figyelmet. Rámutatott arra: az autó eladója hiába jelenti be a tulajdonosváltást, előfordulhat, hogy továbbra is rajta hajtják be a parkolási vagy az úthasználati pótdíjat. Amíg ugyanis a vevő nem kezdeményezi a jármű átírását, addig a legutóbbi tulajdonos és üzembentartó szerepel a nyilvántartásban. Az eladó számára a helyzet tisztázása pedig akár még perbe is kerülhet – tette hozzá.

Az ombudsman az általa megállapított visszásságok miatt a közigazgatási és igazságügyi miniszterhez, valamint a belügyminiszterhez fordult.

Szabó Máté közleményében kiemelte: a gépjárművekkel kapcsolatos bűnözés elleni hatékony fellépéshez, a közlekedési szabályok érvényre juttatásához, valamint egy esetleges káreseménynél is elengedhetetlen, hogy a közlekedésben részt vevő járművek adatai naprakészek legyenek.